Mit rejt a kamrapolc?

Magyar élelmiszereket népszerűsít a Magyar Turizmus Kamrapolc-programja.

Magyar élelmiszereket népszerűsít belföldön és külföldön a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új programja, a Kamrapolc-program - jelentették be a program elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója elmondta: a projekt célja, hogy a jó minőségű magyar kézműves- és élelmiszeripari termékek, hungarikumok elérhetővé váljanak a külföldi és belföldi turisták számára, felkerüljenek a turisztikai szolgáltatók polcaira. A programhoz kistermelők, őstermelők, kisvállalkozások jelentkezését várják, a Kamrapolc-program számukra új piaci lehetőségeket nyithat.

A jövő turisztikai promóciójában a gasztronómiának, a vendéglátásnak, a turisztikai attrakcióknak, az élelmiszeripari termékeknek egymást kiegészítve kell megjelenniük, ez szerepel az MT Zrt. jövő évi terveiben is - mutatott rá.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára ismertette: a helyi termékek előállítását, reklámozását segítő programmal arra szeretnék ösztönözni a vendéglátásban dolgozókat, hogy a helyi termékekkel, specialitásokkal szolgálják ki az adott településre érkező vendégeket. Szavai szerint a Kamrapolc-program a helyi értékek összegyűjtését, leltározását, megmentését szolgálja a hungarikum-programhoz hasonlóan.

A program az Erzsébet-téren lévő Magyar Ízek Vásárán jelenik meg először. Ismertetése szerint 2010-hez képest Budapesten 35 százalékkal több turista fordult meg tavaly, a növekmény az idén az 50 százalékot is elérheti. Szavai szerint ehhez hozzájárul az is, hogy a budapesti téli vásár számos rangos elismerést kapott, közöttük a Travel and Leisure beválasztotta a 10 legjobb téli vásár közé.

Lipcsey György Imre, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az értékesítési rendszer koordinálását az MT Zrt. végzi majd, az egyeztetéseket követően 2015 második felében 12 kamrapolc-pont kezdheti meg működését országszerte. Jelenleg csak elvétve lehet olyan árusító helyekkel találkozni Magyarországon, ahol együtt jelennek meg a minőségi termékek, ezen változtat a program. A tervek szerint már meglévő turisztikai szolgáltató helyeken - szállodákban, tourinform irodákban, éttermekben, ajándékboltokban - támogatják a kamrapolcok létrehozását, a rendszerbe termelők is bekerülhetnek, a szolgáltatókat pedig a közös promócióval segítik. A kamrapolcok kétféle kínálattal jelennek majd meg: a vidékieken a tájegységre jellemző helyben termelt árukkal, míg a forgalmasabb turisztikai célpontokon a külföldön is ismert hungarikumokkal töltik meg azokat - mondta.

Az új programról az Erzsébet téri vásár mellett az interneten január ötig gyűjtik az észrevételeket, így ezeket is be tudják majd építeni az indulásig. Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára közölte: az agrárgazdaság, az élelmiszeripar, a gasztronómia és a turizmus szorosan együttműködik a Kamrapolc-programban.

A turizmus akkor lehet eredményes, ha a vendégek asztalára kiváló minőségű magyar termékek kerülhetnek. A hungarikum-program sikeres, több mint 368 településen jött létre helyi értéktár, és mind a 19 megyében működik megyei értéktár - értékelte.

Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a legújabb iparági kutatások szerint a következő öt évben a turisták a helyi receptet, helyi értéket keresik majd leginkább az utazásuk során, ezért született meg ez a program. A program részletes tájékoztatója az MT Zrt. szakmai oldalán található.

Forrás: MTI

Forrás: Vendég & Hotel


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.