Molnár Attila: a maximalizmusból nem szabad engedni

Molnár Attila 25 éve van a pályán, de még mindig legalább annyira szereti csinálni, mint a legelején. Szerinte a szakmában a legfontosabb a maximalizmus, az alázat és az összefogás. 

Ahogy december közepén beszámoltunk róla, Molnár Attila lett az Év Idegenvezetője 2017-ben. Attilára több mint 600 szavazat érkezett, ezzel a díj történetében páratlan népszerűséget tudhat magáénak.

Attilával a díj kapcsán beszélgettünk, aki lapunknak mesélt az elmúlt 25 évről, a szakmáról és a jövőről is. Elmondása szerint ez a díj hatalmas megtiszteltetés a számára, hiszen ez magának a szakmának az elismerése és széleskörű bázis szavazott rá. Attila szerint jelenleg a legnagyobb probléma az elöregedés, meg kell érteni, hogy a fiataloknak is helyet kell biztosítani. Ehhez szükség van a megfelelő oktatásra, a munkakörülmények javítására (fizikálisan és mentálisan egyaránt) és a szabályozási rendszer megreformálására is.

Hozzátette, hogy a díj odaítélésénél szigorú volt a bíráló bizottság és pont ez adja a rangját. Szerinte nagyobb összefogásra lenne szükség a szakmán belül, mert közösek az érdekek.

Véleménye szerint először mindenkinek Magyarországot kell megismernie, hiszen az országon belül rengeteg színvonalas program és attrakció várja a hazai és külföldi turistákat egyaránt. Kiemelte példaként a Pannonhalmi Bencés Főapátságot és a Diósgyőri várat is, ahová évente több csoportot is elvisz. Fontos, hogy egyre jobb minőségű szolgáltatások legyenek elérhetőek, ezek emelik a turizmus színvonalát.

A jövő az interaktivitás – állítja a szakember -, mert ezek az elemek vonzzák a legjobban a turistákat, például egy jó performance teljesen egyedivé tud tenni egy utat. Egyre több a fiatal utazó, akik élményeket keresnek és nagy a kíváncsiság bennük.

Attila kiemelte azt is, hogy nagyon fontos lenne szakmán belül a korrekt árképzés is, az átláthatóság, hogy ne legyenek burkolt díjak. Ezenfelül elengedhetetlen a megfelelő szakmai felkészülés mert a maximalizmusról soha, semmilyen körülmények között nem szabad lemondani.

Az idegenvezető véleménye szerint ebben a szakmában (is) nagyon fontos a stabil háttér, egy megértő és szerető család, akik elfogadják a néha kiszámíthatatlan időbeosztást.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy Magyarország teljes területén, az Alpokaljától Szatmár-Beregig évtizedek óta kalauzolja a vendégeket, Budapesten pedig tematikus programokat is vezet. Külföldi személyes kedvence a szomszédos Szlovénia, ahová mindig szívesen tér vissza és legalább még 25 évig szeretné ezt a munkát csinálni, melyhez mi sok sikert kívánunk!


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Megnyílt az első játszótér - mókusoknak

Megnyílt az első játszótér - mókusoknak 

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány.
Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók

Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók 

A partnerség egy páratlan élményekkel növeli az ügyfelek elégedettségének színvonalát és elkötelezettségüket.
Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat

Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat 

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.