MUISZ-vacsora: buszparkolás és új jogszabályok

Immár negyedik alkalommal rendezett vacsorát a tagok részére a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Ezúttal a Kossuth Múzeumhajó és a Vén Hajó Étterem adott otthont az eseménynek, amelynek meghívott vendége Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere volt. Gyenizse Dorottya, az NGM főtanácsosa az utazási irodai tevékenységért felelős személyre vonatkozó jogszabályok friss változását ismertette. 

A telt ház előtt zajlott rendezvény résztvevői kíváncsian várták a hazai idegenforgalom legerősebb bástyájának tekinthető kerület első emberének előadását. Szentgyörgyvölgyi Péter – akiről kiderült, hogy édesanyja idegenvezető – részletesen ismertette a belváros megújulásának különböző lépéseit. Három ütemben modernizálták jóformán a kerület teljes területét, köztük a turisták által leggyakrabban felkeresett helyeket, a Szabadság tértől a Bazilika környékén át a Ferenciek teréig. Létrehoztak egyebek mellett egy, a Váci utcával párhuzamos második főutcát, ahol jelentősen élénkült a gyalogosforgalom, azzal párhuzamosan pedig a kiskereskedelmi forgalom. Az utóbbi tíz év során a befektetők új hulláma érkezett a kerületbe, szállodák épültek és épülnek most is, hamarosan elkezdődik a Párisi udvar fejlesztése is – tudtuk meg.

Megújult a Hold utcai vásárcsarnok, amely hamarosan gasztropiaccá alakul. Jövőre ott lesz a Boce d’Or szakácsverseny nyitórendezvénye. Buszmegállót építettek a turistabuszok számára az első rakparton a Parlament elé.

A polgármester beszélt a további terveikről is. Elmondta, hogy a Lánchíd és az Erzsébet-híd között egy pihenő övezetet kívánnak létrehozni a következő négy éven belül, ennek keretében megközelíthetővé teszik a Duna-partot a gyalogosok számára, a rakpartot befedik, az autóutat besüllyesztik, hogy a villamossínektől kényelmesen le lehessen sétálni a Duna-partra.

A kerület támogatja a kultúrát is, a Bazilika előtti karácsonyi vásáruk például annyira sikeressé vált a turisták körében, hogy idén már a Zrínyi utcában is lesznek majd pavilonok. A Széchenyi alsó rakparton további buszparkolókat alakítanak ki, ugyanakkor „bizonyos időszakokban szeretnénk kitiltani a turistabuszokat a szűk kis utcákból” – hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter. Hozzátette, hogy ehhez még a KRESZ módosítására is szükség lesz.

Karsai Árpád turisztikai tanácsadó hozzászólásában emlékeztetett néhány meglepő adatra: a Budapesten eltöltött évi nyolcmillió vendégéjszaka egynegyede ebben a kerületben realizálódik, és ez abszolút elsőséget jelent az egész országban, ráadásul az V. kerület idegenforgalmiadó-bevétele évi egymilliárd forint, melynek elköltése felett csak a kerület rendelkezik. Karsai ezek után a szakmai egyeztetés szükségességét emelte ki különösen olyan kérdésekben, mint a turistabuszok parkolása.

Válaszában Szentgyörgyvölgyi hangsúlyozta: végre bekerült a kerület a fővárosi turisztikai kerekasztal tagjai közé, így a szakmai egyeztetés megtörténhet.

Dr. Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa az utazási irodákat érintő két friss jogszabály-változásra hívta fel a tagság figyelmét. Mindkét módosítás a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg, bár korábban már mi is részletesen beszámoltunk róluk. A változások lényege, hogy ezentúl többféle szakirányú végzettséggel is kiváltható az eddig kötelező utazási irodai minősítő vizsga. Gyenizse Dorottya elmondta, hogy muszáj volt a magyar rendszert összehangolni az uniós szabályokkal, és nem lehetett hagyni, hogy egyetlen intézménynek maradjon monopóliuma a vizsgáztatásra. Az új rendelet szabályozza a szakmai végzettségek mellett a szükséges szakmai gyakorlat hosszát is.

Az is változott, hogy – akárcsak 2011 előtt – most is egyszerre csak egy irodánál lehet valaki tevékenységért felelős személy. Azt is előírta a rendeletalkotó, hogy minimum heti 20 órában kell az irodánál dolgoznia a felelős személynek, nem feltétlenül munkaviszony keretében. A jogszabály csak a jövőre vonatkozóan érvényes, aki az eddigi szabályok szerint megszerezte a jogosultságát, az nem fogja azt elveszteni.

Egy másik, apróbb technikai módosítás az utazási irodai munkaköröket érinti, ez is elolvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben.

Az est folyamán bemutatkozott a MUISZ egyik új társult tagja, a Pauker Nyomda, valamint a Vén Hajó mellett további 13 dunai hajót üzemeltető Európa cégcsoport is.

Erdei Bálint MUISZ-elnök felhívta a tagság figyelmét a június 23-án megrendezendő MUISZ-közgyűlésre.


Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon

Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon 

Idén először televíziós minisorozatok is a JFF Online Japán Filmfesztivál részét képezik.
Felavatták az Év Kerékpárútját

Felavatták az Év Kerékpárútját 

A konferencia apropóját az adta, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte az Év Kerékpárútja díjat.
Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül

Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül 

Ma derült ki, hogy a Budapest Influencer Tripre meghívott 50 külföldi influenszer közül többen egyáltalán nem jelezték posztjaikban, hogy Budapesten vannak.
Eladósorba került ez a történelmi kastély

Eladósorba került ez a történelmi kastély 

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található területen a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi.
Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója

Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója 

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában hamarosan látható Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi anyaga.
Nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben

Nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben 

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás június 14-én a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.
Százhúsz ballonos érkezik Szegedre a világ minden pontjáról

Százhúsz ballonos érkezik Szegedre a világ minden pontjáról 

Harmincegy országból érkeznek versenyzők a világ legnagyobb hőlégballon megmérettetésére szeptember elején, Szegedre.
Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.