„Nógrádikumokat” gyártó üzemeket hoztak létre Érsekvadkerten

Helyi ételkülönlegességeket, palóc linzert és nagygöncöt gyártó üzemeket hozott létre európai uniós támogatásból, összesen százmillió forintból két szociális szövetkezet Érsekvadkerten; a nyugat-nógrádi községben összesen 22 hátrányos helyzetű munkavállaló dolgozik - erről a szövetkezetek tájékoztatták az MTI-t.

A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet a program indulásakor, tavaly márciusban 11 embert képzett ki a burgonyás, hagymás tésztából készült, darált tepertővel töltött gombóc, a nagygönc gyártására. A nagygönc azóta megkapta a sajátos nógrádi termékeket megillető Nógrádikum címet.

A dolgozók és a vezetők újabb recepteken is dolgoztak, így a szövetkezet már grízgaluskát, különböző ízesítésű levesbetéteket, valamint változatos összetételű kroketteket is gyárt.

Mint a sajtóközleményben írták, a szociális gazdaság átmenet lehet a közfoglalkoztatás és a nyílt munkaerőpiac között, a szövetkezet dolgozói közül ugyanis többen korábban közfoglalkoztatási programokban dolgoztak.

Az érsekvadkerti nagygönc üzem összesen 26 hónapig biztosít munkát alkalmazottainak.

Szintén a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósult meg a faluban a palóc linzert gyártó üzem 50 millió forintból, száz százalékos támogatással. Itt is 11 hátrányos helyzetű ember kapott lehetőséget, hogy családja közelében vállaljon munkát, megspórolva napi két-három órányi ingázást.

A rétsági székhelyű Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet sütőüzemében szintén fejlesztették a termékeket, a kézműves gyártású linzer mellett islert, sós süteményeket, lebbencs tésztát és császármorzsát is előállítanak.

A dolgozók foglalkoztatását 14 hónapig a program biztosította, ezt követően újabb 14 hónapig a szövetkezet alkalmazza az embereket.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Panaszkodnak a Balaton zöld vízére

Panaszkodnak a Balaton zöld vízére 

Az összegyűlt algatömeg a szél keltette áramlások hatására gyorsan el is tűnhet, míg más tóterületeken akár meg is jelenhet.
Életmű-kiállítás Szipál Márton fotóiból

Életmű-kiállítás Szipál Márton fotóiból 

A tárlaton Hollywood magyar királyának műtermét is megidézik.
Magyar siker a nemzetközi ingatlanfejlesztési élvonalban

Magyar siker a nemzetközi ingatlanfejlesztési élvonalban  

A világ legjobb városrész-fejlesztése díjat nyerte el a Liget Budapest Projekt az ingatlanok Oscar-díjának is hívott megmérettetésen.
Rejtett veszély a Balaton déli oldalán

Rejtett veszély a Balaton déli oldalán 

A marásvonal mintegy 60 kilométer hosszú, víz alatti árok, amely Balatonkeresztúr és Balatonvilágos között található, jellemzően 500-1000 méterre a parttól.
Jön a fővárosi öbölúszás

Jön a fővárosi öbölúszás 

Több mint 1600 fős mezőnnyel rendezi meg a Budapest Sportiroda 2025. június 21-én, szombaton a 3. MOL Campus Öbölúszást.
Múzeumok Éjszakája a pesti belvárosi templomban

Múzeumok Éjszakája a pesti belvárosi templomban 

2025. június 21-én a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája ’25 elnevezésű országos eseménysorozathoz.
Gyógynövények, illatok, balatoni hangulat – jön a Levendula Fesztivál

Gyógynövények, illatok, balatoni hangulat – jön a Levendula Fesztivál 

Az immár több mint húsz éves múltra visszatekintő rendezvény idén új köntösben tér vissza.
Zenei élmények országhatáron innen és túl

Zenei élmények országhatáron innen és túl 

A Határtalan nyár rendezvénysorozat továbbra is sokszínű kulturális élményeket kínál mindenki számára.
Több ezren vettek részt a hétvégi sáros futáson

Több ezren vettek részt a hétvégi sáros futáson 

A nyáregyházi motocross pálya ezen a napon igazi kalandparkká változott.
Itt a friss globális hőtérkép

Itt a friss globális hőtérkép 

Bolygónk rendületlenül melegszik, kivétel volt a hazai hideg május.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.