„Nógrádikumokat” gyártó üzemeket hoztak létre Érsekvadkerten

Helyi ételkülönlegességeket, palóc linzert és nagygöncöt gyártó üzemeket hozott létre európai uniós támogatásból, összesen százmillió forintból két szociális szövetkezet Érsekvadkerten; a nyugat-nógrádi községben összesen 22 hátrányos helyzetű munkavállaló dolgozik - erről a szövetkezetek tájékoztatták az MTI-t.

A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet a program indulásakor, tavaly márciusban 11 embert képzett ki a burgonyás, hagymás tésztából készült, darált tepertővel töltött gombóc, a nagygönc gyártására. A nagygönc azóta megkapta a sajátos nógrádi termékeket megillető Nógrádikum címet.

A dolgozók és a vezetők újabb recepteken is dolgoztak, így a szövetkezet már grízgaluskát, különböző ízesítésű levesbetéteket, valamint változatos összetételű kroketteket is gyárt.

Mint a sajtóközleményben írták, a szociális gazdaság átmenet lehet a közfoglalkoztatás és a nyílt munkaerőpiac között, a szövetkezet dolgozói közül ugyanis többen korábban közfoglalkoztatási programokban dolgoztak.

Az érsekvadkerti nagygönc üzem összesen 26 hónapig biztosít munkát alkalmazottainak.

Szintén a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósult meg a faluban a palóc linzert gyártó üzem 50 millió forintból, száz százalékos támogatással. Itt is 11 hátrányos helyzetű ember kapott lehetőséget, hogy családja közelében vállaljon munkát, megspórolva napi két-három órányi ingázást.

A rétsági székhelyű Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet sütőüzemében szintén fejlesztették a termékeket, a kézműves gyártású linzer mellett islert, sós süteményeket, lebbencs tésztát és császármorzsát is előállítanak.

A dolgozók foglalkoztatását 14 hónapig a program biztosította, ezt követően újabb 14 hónapig a szövetkezet alkalmazza az embereket.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.
Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.
Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.