Összefogott a két mátrai turisztikai egyesület

2015-höz képest tavaly több mint négy százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma hazánk legnagyobb hegyvidékének körzetében - mondta a Turizmus Online-nak Nagy Róbert, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke. A hazai turisták mellett – az intenzív kampány hatására – megsokszorozódott például a lengyelek száma.

A múlt év első felében egy nagyobb turisztikai pályázatot nyújtottak be az egyesület munkájának megerősítésére és a gyöngyösi önkormányzattal való együttműködés elmélyítésére. A pályázat két részből állt. Az egyik felölelte a helyi TDM területét, a másik pedig a Mátra átfogó turizmusának fejlesztésére irányult. Ennek érdekében erősítették együttműködésüket a Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel.

Szakmai befektetőé lett az Avar Hotel

2016 a Gasztronómia éve volt, ehhez a mozgalomhoz pedig az egyesület is csatlakozott. Új palóc ételeket vezettek be az egyesület tagjainak éttermeiben, emellett a tagok által előállított termékeket, például ásványvizet, teát, bort, lekvárt hoztak forgalomba, és ezeknek a piacra juttatását segítette a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. A Mátra ételsoraival többször is szerepeltek televíziós műsorokban, az elmúlt év közepén pedig a tagok által szervezett fesztiválokhoz is kapcsolódtak. Így például a kisnánai turisztikai programokhoz, illetve a Muzsikál az erdő eseményeihez.

Széleskörű marketingmunkájuk eredményeként tavaly emelkedett a vendégek és a vendégéjszakák száma Gyöngyösön és a Mátrában is. Az esztendő érdekességeihez tartozott az is, hogy egy szakmai befektető vásárolta meg a mátrafüredi Avar Hotelt. A vevő ígéretet tett arra, hogy továbbra is turisztikai szálláshelyként működteti a szállodát. A térségben levő kistelepülések szállásain kisebb fejlesztéseket valósítottak meg a tulajdonosok, melyeket ebben az évben is folytatnak.

Az egyesület tavaly novemberben tartott közgyűlésén fogadták el az idei évre szóló költségvetést – hangsúlyozta Nagy Róbert. Fontos, hogy a pályázatoktól függetlenül is dolgozzanak tovább a Mátra turizmusának fejlesztéséért. Munkatervüket a határozat szellemében, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) új irányelvei alapján dolgozták ki. Így 2017-ben is folytatják kampányaikat a térség népszerűsítésére, kiemelt online tevékenységet folytatnak, továbbá az M3-as autópályán, Gyöngyösön és Mátrafüreden közterületi hirdetéseket helyeznek el. Ezek mellett elkészítik a mátraaljai tagtelepülések turisztikai térképeit is, valamint szeretnék bekapcsolni őket a mátrai kerékpárút rendszerébe is. Ennek érdekében kijelölik a hálózathoz tartozó utakat és nyomvonalakat, amelyeket a turisztikai térképeken is megjelenítenek.

Turisztikai fejlesztések Pálosvörösmarton

A Gyöngyöshöz közeli Pipis-hegyen webkamerát kívánnak elhelyezni, hogy ezzel Gyöngyös és a Mátra egy részét bemutathassák a turistáknak. Ennek fontosságát bizonyítja a kékestetői toronyban már működő webkamera, amelyet a kirándulók előszeretettel figyelnek.

A napokban tárgyalásokat kezdtek potenciális új tagokkal a Gyöngyöshöz közeli Pálosvörösmarton, ahol turisztikai fejlesztési tervet készítenek – ebben koordinálópartner lehet az egyesület. Pálosvörösmarton ugyanis kerékpárút építését tervezik, továbbá új útvonalakat is jelölnek ki. Emellett a hegymászás feltételeit is igyekeznek megteremteni, egy biztosított sziklamászó falat alakítanak ki – ehhez már megszerezték a Bükki Nemzeti Park engedélyét. A fejlesztéshez pályázati támogatást szeretnének elérni, mert a Dunától keletre ez lehet az első ilyen jellegű turisztikai beruházás, melynek értéke meghaladja a tízmillió forintot.

Újdonság: jön a Mátra-kártya

Február elején a Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel közös elnökségi ülést tartanak, hogy megvitassák a jövőbeni térséggé váláshoz szükséges együttműködés fontosságát. Azt is tervezik, hogy az idén több közös turisztikai kiadványt is jelentetnek meg. 2017-ben a térségben megjelenik a turistáknak szóló Mátra kedvezménykártya is, mellyel számos kedvezményhez jutnak a látogatók.

Egyébként az idei évre szóló gyöngyösi és mátrai turisztikai programokat folyamatosan egyezteti az egyesület a szervezőkkel. A kiemelt rendezvényeket, így a Gyöngy Folklór Fesztivált, a Gyöngyösi bornapokat, illetve a szüreti napokat 2017-ben is megtartják. Ezek mellett valamennyi mátrai futóversenyt, kerékpár-, illetve teljesítménytúrát is szerveznek.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.