Szeptember elején "begépesítik" a matyók fővárosát

Az elmúlt két esztendőben jelentősen továbbfejlődött a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum. A matyók fővárosának Hadas részéhez közeli intézmény megújulva várja a látogatókat. Az összegyűjtött, több ezer műtárgy nagy részét tematikus sorrendbe rendezték. A tárlat ma már nemcsak hazai, hanem nemzetközi ismertségre tett szert  a szakemberek és a turisták körében is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezt a múzeumot, - mint Mezőkövesd egyik kiemelkedő látványosságát - tavaly több mint tízezren látogatták - mondta a Turizmus Online-nak Kádár Zoltán vezető. Már az udvarába lépve is meghökken a látogató, hiszen régi gémeskúttal, valamint egykor használt gépekkel találkozhat.

A Kubinyi Ágoston Program keretében pályáztak a kiállítótér fejlesztésre és bővítésére. Erre hatmillió forint támogatást el is nyertek. Emellett a városi önkormányzat hárommillió forinttal támogatta az egyes kiállítóterek közötti új közlekedési útvonalak kialakítását, amelyet meg is valósítottak. 

A legrégibbtől a legújabbig

A múzeumban látható gépek közül a legrégibb az a stabil motor, amelyet 1884-ben készítettek és világító gáz ellátásra használtak. A legújabb pedig, az 1986-ban, az egykori Csehszlovákiában gyártott úgynevezett Vikov-típusú stabil motor.

Időközben külön épületbe kaptak helyek az esztergagépeket, amelyek között egy 1905-ös Aradon készült padot is bemutatnak. De láthatók berendezett műhelyek - így például kovács és bognár műhelyek - szerszámai, eszközei is.Múzeumpedagógiai fogadótér is lesz

Tavaly a múzeum fejlesztésében oly fontos szerepet vállaló Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítványnak sikerült megvásárolnia az intézménnyel szomszédos területet, ahol az elképzelések szerint - pályázati támogatással - múzeumpedagógiai fogadóteret alakítanak ki. De itt helyezik majd el az adattárat, valamint szakkönyvtárat is. Ezt pedig megnyitják az érdeklődő kutatóknak.

A fogadótéren egyébként a különböző korosztályokhoz tartozó csoportoknak tartanak majd rendszeresen foglalkozásokat. Emellett nyári táborokat is terveznek a fiataloknak. Egyébként nemrég pályázat támogatást nyertek el a gumikerekes járművek gumiköpenyeinek megóvására, amelyek ma már pótolhatatlanok.

Ezt a munkát még ebben az évben elvégzik. A kiállított traktorokat pedig úgynevezett féltámasztó bakokra helyezik, így ezzel is óvják majd a különleges járműveket. Emellett pályázatot nyújtottak be a Kubinyi Ágoston Program keretében arra, hogy a múzeum bejárati részének felújítására is támogatást nyerjenek. 

Utcai gépbemutató a helyieknek és a turistáknak

A mezőkövesdi múzeum területén a hét végén - szeptember első szombatján - tartják az immár XIX. nemzetközi mezőgazdasági gépésztalálkozót. Szakmai előadások hangzanak el - többek között - Széchenyi Istvánról, mint műszaki alkotóról, továbbá a magyar ipar egykori kiválóságai közül Ganz Ábrahám és Mechwart András munkásságára is emlékeznek.

A szakmai programot turisztikai látványosság követi majd, amikor Mezőkövesd főutcáján gépek egész sorát mutatják be a városba érkező vendégeknek. A program mottója nem más, mint, hogy szeptember elején "begépesítik" Mezőkövesdet.

A múzeum az elmúlt években jelentős együttműködést alakított ki magángyűjtőkkel, valamint szakmai civilszervezetekkel is. Ennek köszönhetően a mostani találkozón a Zala megyei Borsfán működő Veterán Gépekért Traktorokért Baráti Egyesület mutatkozik be.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.