Újra Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

Ünnepélyes körülmények között nyitotta meg november 10-én Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárt pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren. 

A december 31-éig látogatható vásárt Európa tíz legszebb vására között tartják számon, ahol gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat.

A vásár előkészítése hónapokkal ezelőtt megkezdődött, a tavalyi sikeren felbuzdulva idén kétszer annyian jelentkeztek, és a szigorú szakmai zsűri 120 kézművesnek adott engedélyt a részvételre. Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke szerint a téren a 20 szakmát képviselő szövetség tagjai több mint 50 ajándékot ajánlanak fel karitatív célra.

Az ajándéknak szánt kézművestárgyakat maguk a kézművesek árulják, és szívesen mutatják azt is be, hogyan készülnek a termékek.

A hagyományokhoz híven idén is több karitatív szerepel a meghívottak között, ők folyamatosan bemutatkoznak a vásár karitatív faházában. Folytatják a tavalyi sikeres adventi naptár akciót.

Az ötven felkínált ajándék segíthet a rászorulókon. A tárgyak a hütte üvegfakén jelennek majd meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Minden nap kinyílik egy ablak, ahol láthatóak majd a felajánlott ajándékok, és ezekre lehet licitálni. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil, vagy karitatív szervezetek kapják.

Lesz Luca-napi műsor, a finn mikulás is ellátogat december 6-án a vásárba. Nívós programok várják a látogatókat, 160 programon szórakozhatnak az idelátogatók, a színpadon lesznek népzenei, jazz alternatív, blues és soul-koncertek.

A szervezők 800 ezer vendégre számítanak. Czinege Tamás, a téren található hütte vendéglátóhely házigazdája szerint a faházban gasztróbemutatókkal és kóstolókkal várják a betérőket, ahol a látványkonyhában a konyhafőnök, rezidens séf Batta Ramon lesz, a kiemelt vendégséf pedig Serényi Zsolt.

A vásáron a 90 négyzetméteres, látványkonyhás bisztro-hütte szakmai koordinátora a Gastro-Hack, feladatuk szerint a hüttében minden nap magas színvonalú gasztronómiai programokat valósítanak meg. És újdonságként terveznek egy sajtóasztalt is.

Érdekesség, hogy a hütte látványkonyhájában keddenként elkészítik azt az ételt, amelyet a vásár weboldalán megjelentetnek, és az a téren a többi ételkínálat között is mindenhol megjelenik. Lesz liba-, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is.

Az árusoknál a hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye mellett a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható.

A vásárból nem hiányozhat a forralt bor, ebben is lesz újítás, nemcsak a hütte, hanem a téren található összes vendéglátóegység minőségi forralt bor alapanyaggal készül, amelyeket neves borászok szállítanak.

A gyerekek december elején péntektől vasárnapig, majd hétköznap délelőtt és délután is kézműves játszóházban sajátíthatják el a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét az ünnepélyes gyertyagyújtáson kívül, nyitott műhely keretében avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

A Gerbeaud-ház falán fényfestés is lesz, minden nap délután 17 órától a zárásig csodálhatjuk a fényeket egy pohár forralt bor mellett.

Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is! A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17 és december 24 között.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.