Újra Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

Ünnepélyes körülmények között nyitotta meg november 10-én Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárt pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren. 

A december 31-éig látogatható vásárt Európa tíz legszebb vására között tartják számon, ahol gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat.

A vásár előkészítése hónapokkal ezelőtt megkezdődött, a tavalyi sikeren felbuzdulva idén kétszer annyian jelentkeztek, és a szigorú szakmai zsűri 120 kézművesnek adott engedélyt a részvételre. Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke szerint a téren a 20 szakmát képviselő szövetség tagjai több mint 50 ajándékot ajánlanak fel karitatív célra.

Az ajándéknak szánt kézművestárgyakat maguk a kézművesek árulják, és szívesen mutatják azt is be, hogyan készülnek a termékek.

A hagyományokhoz híven idén is több karitatív szerepel a meghívottak között, ők folyamatosan bemutatkoznak a vásár karitatív faházában. Folytatják a tavalyi sikeres adventi naptár akciót.

Az ötven felkínált ajándék segíthet a rászorulókon. A tárgyak a hütte üvegfakén jelennek majd meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Minden nap kinyílik egy ablak, ahol láthatóak majd a felajánlott ajándékok, és ezekre lehet licitálni. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil, vagy karitatív szervezetek kapják.

Lesz Luca-napi műsor, a finn mikulás is ellátogat december 6-án a vásárba. Nívós programok várják a látogatókat, 160 programon szórakozhatnak az idelátogatók, a színpadon lesznek népzenei, jazz alternatív, blues és soul-koncertek.

A szervezők 800 ezer vendégre számítanak. Czinege Tamás, a téren található hütte vendéglátóhely házigazdája szerint a faházban gasztróbemutatókkal és kóstolókkal várják a betérőket, ahol a látványkonyhában a konyhafőnök, rezidens séf Batta Ramon lesz, a kiemelt vendégséf pedig Serényi Zsolt.

A vásáron a 90 négyzetméteres, látványkonyhás bisztro-hütte szakmai koordinátora a Gastro-Hack, feladatuk szerint a hüttében minden nap magas színvonalú gasztronómiai programokat valósítanak meg. És újdonságként terveznek egy sajtóasztalt is.

Érdekesség, hogy a hütte látványkonyhájában keddenként elkészítik azt az ételt, amelyet a vásár weboldalán megjelentetnek, és az a téren a többi ételkínálat között is mindenhol megjelenik. Lesz liba-, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is.

Az árusoknál a hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye mellett a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható.

A vásárból nem hiányozhat a forralt bor, ebben is lesz újítás, nemcsak a hütte, hanem a téren található összes vendéglátóegység minőségi forralt bor alapanyaggal készül, amelyeket neves borászok szállítanak.

A gyerekek december elején péntektől vasárnapig, majd hétköznap délelőtt és délután is kézműves játszóházban sajátíthatják el a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét az ünnepélyes gyertyagyújtáson kívül, nyitott műhely keretében avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

A Gerbeaud-ház falán fényfestés is lesz, minden nap délután 17 órától a zárásig csodálhatjuk a fényeket egy pohár forralt bor mellett.

Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is! A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17 és december 24 között.


Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .
Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén 

Nyit a Vörösmarty Tavasz. Még locsolkodás is lesz a pesti Belvárosban.
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.
Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja

Több, mint ötven koncert – teljes a Jazzfest Budapest programja 

A Jazzfest Budapest április 27. és május 14. között negyedik alkalommal hozza el a műfaj legkiválóbb hazai és nemzetközi előadóit a főváros különböző helyszíneire.
Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára

Még jelentkezhet a Kerékpáros Turisztikai Konferenciára 

Így még azok is csatlakozhatnak előadóként, akik nem tudták időben elkészíteni az absztraktjukat.
Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon

Vidéki vs. fővárosi rendezvényhelyszínek – szakértői kerekasztal a Rókusfalvy Birtokon 

Az „Út a fenntartható desztinációmenedzsment felé” című kerekasztalbeszélgetés a vidéki és fővárosi rendezvényhelyszínek szerepét vizsgálta.
Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért

Francia példa a szatmári és beregi térségben a turizmus fellendítéséért 

Cél, hogy a helyi nyersanyagok és termékek, valamint a térség épített és természetei értékei széles körben ismertté váljanak.
Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra

Várják a pályázatokat a MaReSz Flash Awardra 

Már több mint 50 pályázat érkezett az idei Flash díjra, a rendezvényszakma legnevesebb megmérettetésére.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.