A december 31-éig látogatható vásárt Európa tíz legszebb vására között tartják számon, ahol gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat.
A vásár előkészítése hónapokkal ezelőtt megkezdődött, a tavalyi sikeren felbuzdulva idén kétszer annyian jelentkeztek, és a szigorú szakmai zsűri 120 kézművesnek adott engedélyt a részvételre. Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke szerint a téren a 20 szakmát képviselő szövetség tagjai több mint 50 ajándékot ajánlanak fel karitatív célra.
Az ajándéknak szánt kézművestárgyakat maguk a kézművesek árulják, és szívesen mutatják azt is be, hogyan készülnek a termékek.
A hagyományokhoz híven idén is több karitatív szerepel a meghívottak között, ők folyamatosan bemutatkoznak a vásár karitatív faházában. Folytatják a tavalyi sikeres adventi naptár akciót.
Az ötven felkínált ajándék segíthet a rászorulókon. A tárgyak a hütte üvegfakén jelennek majd meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Minden nap kinyílik egy ablak, ahol láthatóak majd a felajánlott ajándékok, és ezekre lehet licitálni. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil, vagy karitatív szervezetek kapják.
Lesz Luca-napi műsor, a finn mikulás is ellátogat december 6-án a vásárba. Nívós programok várják a látogatókat, 160 programon szórakozhatnak az idelátogatók, a színpadon lesznek népzenei, jazz alternatív, blues és soul-koncertek.
A szervezők 800 ezer vendégre számítanak. Czinege Tamás, a téren található hütte vendéglátóhely házigazdája szerint a faházban gasztróbemutatókkal és kóstolókkal várják a betérőket, ahol a látványkonyhában a konyhafőnök, rezidens séf Batta Ramon lesz, a kiemelt vendégséf pedig Serényi Zsolt.
A vásáron a 90 négyzetméteres, látványkonyhás bisztro-hütte szakmai koordinátora a Gastro-Hack, feladatuk szerint a hüttében minden nap magas színvonalú gasztronómiai programokat valósítanak meg. És újdonságként terveznek egy sajtóasztalt is.
Érdekesség, hogy a hütte látványkonyhájában keddenként elkészítik azt az ételt, amelyet a vásár weboldalán megjelentetnek, és az a téren a többi ételkínálat között is mindenhol megjelenik. Lesz liba-, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is.
Az árusoknál a hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye mellett a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható.
A vásárból nem hiányozhat a forralt bor, ebben is lesz újítás, nemcsak a hütte, hanem a téren található összes vendéglátóegység minőségi forralt bor alapanyaggal készül, amelyeket neves borászok szállítanak.
A gyerekek december elején péntektől vasárnapig, majd hétköznap délelőtt és délután is kézműves játszóházban sajátíthatják el a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit a fűtött faházban.
Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét az ünnepélyes gyertyagyújtáson kívül, nyitott műhely keretében avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.
A Gerbeaud-ház falán fényfestés is lesz, minden nap délután 17 órától a zárásig csodálhatjuk a fényeket egy pohár forralt bor mellett.
Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is! A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17 és december 24 között.
Forrás: Turizmus Online