Vett már részt óriási palóc párnacsatán? Most megteheti!

Falunapként indult, aztán az elmúlt évek során országos jelentőségű eseménnyé fejlődött a mátraderecskei palóc párnafesztivál. A hétvégén újra megtartják ezt a jeles rendezvényt.

A jó levegőjéről, a tisztaságáról és a vendéglátásáról nevezetes, hatszáz éves, palóc nemzetiségű faluban teljes erővel készülnek a fesztiválra. A helyiek apraja-nagyja összefogott, csinosítják a portákat és várják a vendégeket. Az augusztus 29-31. között megrendezésre kerülő nagyszabású rendezvény immár a nyolcadik lesz Mátraderecskén.

Lesz nyögbe, mackó és túrós rétes

Az elmúlt években arra törekedtek, hogy a községben nagy hagyományokkal rendelkező palóc kultúra értékeit mutassák be a mai fiataloknak – mondta a Turizmus Online-nak Bolykiné Szabó Marianna önkormányzati képviselő, a fesztivál egyik szervezője. Ezért idén is olyan jellegzetességgel készülnek, amely a mátraderecskeieké. Ez pedig helyi specialitás, a rozmaringmintás, palóc, piros párna. Korábban nagy hagyománya volt ennek a készítésének, amely hozzátartozott a fiatal lányok kelengyéjéhez. Ma is sok háznál őriznek még ilyeneket.

Tavaly több mint kétezer turista érkezett a fesztiválra, és legalább ennyit szeretnének vendégül látni az idén is. Így vendégeket várnak – többek között – a Hajdú-Bihar megyei Derecskéről, a Bács-Kiskun megyei Tázlárról, az erdélyi Gyergyószárhegyről, továbbá Sirokból, Recskről, Parádról, Mátraballáról, valamint az ország más részeiből is. A látványos, zenés, táncos fesztiválon ezúttal is megkóstolhatják az érdeklődők a palóc konyha remekei között szereplő nyögbét, mackót és túrós lepényt. Ezeket egy szintén a palóc vidékhez tartozó pétervásárai vállalkozó készíti majd el.

A mofetta, ahol nemcsak gyógyítanak

Mátraderecske életében fontos szerepet tölt be az ország egyetlen természetes gyógygázforrása, a mofetta széndioxid szárazfürdő. Ez különféle betegségek kezelésére és gyógyítására alkalmas, és a gyógyturizmust szolgálja a településen. A mofetta is része lesz az idei fesztiválnak – tájékoztatott Szőnyiné Tóth Zsuzsanna vezető. Az intézetet 2006-ban gyógygázintézménnyé minősítették. Így országos gyógyhely lett, ahol sokan megfordulnak a kezeléseken. A vendégek figyelmét a jövőben szeretnék még jobban ráirányítani az intézménynek a betegségek megelőzésében betöltött szerepére is.

A mofetta a gyógyítás mellett különböző kulturális rendezvényeknek is helyet ad állandó, illetve alkalmi kiállításokkal. Így a hétvégi párnafesztivál egyik színtere lesz. Az érkező vendégek amellett, hogy megismerhetik a gyógyító munkájukat, régi fotókon láthatják majd az egykori mátraderecskei eseményeket, melyeket megörökítettek. Emellett „Viseletek régen és ma " címmel a falubeliek gyűjtéséből, a helyi Népművészeti Ház közreműködésével mutatnak be tárlatot, például felöltöztetett palócbabákkal, kis bútorokkal, játékokkal, különböző ruhákkal. Ezek mellett Major Anna Eszter üvegfestő, Petőcz Tamás festőművész, valamint Koska István bonszaikiállításában is gyönyörködhetnek.

Fénypont és látványosság: a felvonulás

A rendezvénysorozat központja az iskola udvarán felállított nagyszínpad lesz, ahol különböző együttesek lépnek fel koncertekkel. A sportcsarnok udvarán tartják a hagyományos palóc párnacsatát gyerekek, és az idén először óvodások közreműködésével. A péntek délutáni megnyitót követően avatják fel a mátraderecskei civil házat. Ezzel is szeretnék kifejezni a helyi civil szervezetek munkájának jelentőségét. Szombaton délelőtt a gyerekeknek kedveskednek a Népművészeti Ház udvarán, aztán tájjelegű ételekből készített ebédre invitálják a vendégeket. Ennek a napnak a fénypontja és leglátványosabb része a délután lesz, amikor a palóc ruhákba öltözött helybeliek énekelve, táncolva vonulnak fel a faluban. Ezzel egy régi lakodalom hangulatát idézik fel.

A fesztivál keretében díszpolgári címet is átadnak, illetve köszöntik a testvértelepülések képviselőit. Emellett tűzijátékban is gyönyörködhetnek a résztvevők. A zárónapon, vasárnap délelőtt a Népművészeti Házba kézműves programokra invitálják a közönséget.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.