100-150 ezer forint a vendéglátós frissdiplomások fizetése

A kereskedelmi és vendéglátóiparban a vállalatok 92%-a foglalkoztat frissdiplomásokat, akiket átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérrel vesznek fel a munkáltatók. A legtöbb vállalatnál a végzettségnek megfelelő munkakörben kezdik a pályát a fiatal szakemberek, akiktől biztos idegennyelv-ismeretet, jó kommunikációkészséget, talpraesettséget és pozitív kisugárzást várnak el – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Karrier Napján kiállító 26 nagynevű vállalat részvételével végzett kutatásból.

Karrier Napján 26 hazai, főként kereskedelmi és vendéglátó-ipari vállalat bevonásával folytatott kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGF KVIK), hogy feltérképezze milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciát várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól.

A vállalatok 92 százaléka foglalkoztat pályakezdőt

Frissdiplomás munkaerőt a megkérdezettek körében két vállalat kivételével minden cég foglalkoztat: 37% tíznél több pályakezdőt vesz fel évente, míg 29% 6-10 pályakezdőt, 17% 4-5 frissdiplomást, 13% pedig 2-3 frissen végzett munkavállalót alkalmaz évente.

A frissdiplomások többsége végzettségének megfelelő munkakörben kezd.
A megkérdezett vállalatok 92%-ánál a diplomás pályakezdő fiatalok a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak. A megkérdezett cégek többsége (69%) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 8% ezt elengedhetetlennek is tartja.

Idegennyelv-ismeret és jó beszédkészség társuljon a pozitív kisugárzással

A BGF KVIK karrier napján adott vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül a Top5-be – az alábbi sorrendben – ezek kerültek:

  1. idegennyelv-ismeret 
  2. jó kommunikációs készség
  3. határozottság, önállóság
  4. pozitív kisugárzás
  5. rugalmasság

A frissdiplomások többsége 100-150 ezer forint nettó kezdőbérre számíthat

A kutatásban részt vevő vállalatok többsége, 61% a frissdiplomások nettó átlagkeresetét 100-150 ezer forint között határozta meg, 22% 150-200 ezer forint között. A vendéglátó és kereskedelmi iparban a cégek 8%-nál kereshet a pályakezdő 200 ezer forint felett. Ugyanakkor 100 ezer forintnál kevesebb kezdőbért csupán a vállalatok 9%-a jelölt meg.

A szakmai gyakorlat szükséges

A szakmai gyakorlatot kifejezetten támogatták a megkérdezett munkaadók: két kivétellel minden cég pozitívan nyilatkozott erről a képzési formáról. Visszajelzéseik szerint a pályakezdő fiatalok és a vállalatok számára egyaránt előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók szerint a gyakorlat során a hallgatók felkészülnek a munka világára, megismerkednek a munkahelyi viszonyokkal, a vállalati kultúrával, valamint szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad a gyakorlati képzés.

A kutatásban részt vett vállalatok
Tanétterem Kft., Amathus Hotels (Ciprus), Aquaworld Zrt., Boscolo Hotels Hungary Kft., Bron-Y-Aur Oktatásszervező Központ/Edu Travel, CCUSA Hungary Kft., Corinthia Hotel Budapest, Decathlon, Dispomedicor Zrt., EU-Diákok Iskolaszövetkezet, Európa Rendezvényiroda Kft., ExxonMobil, Generali-Providencia Biztosító Zrt., Gundel Kft., InterContinental Budapest, Invia.hu, Marriott Hotel, Mamaison Hotel & Residences Budapest, Mellow Mood Hotels, Morton's Légi Utazási Iroda Kft., NCSSZI-Fiatalok Lendületben Programiroda, NUR Neckermann Utazási Szolgáltató Kft., Salzgitter Mannesmann Kft., Shortcut Communications

Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.