A jelek az erdőben összeérnek

Hogy a jelek összeérjenek, Tokajon is keresztülhalad a Mariazell és Csiksomlyó közötti Mária Út.

A Mariazell és Csiksomlyó közötti Mária Út egyik 108 km-es részének a kijelöléséről és felfestéséről tárgyaltak az érintett települések vezetői Miskolcon, november 5-én a Fráter György Katolikus Gimnázium Dísztermében.

A találkozón az elfogadott útszakasz településeinek összes polgármestere, vagy képviselője megjelent. A házigazda jogán dr. Zsiga Marcell, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a Mária Út Egyesület jelenlévő tagjait, papokat, polgármestereket, s azok képviselőit. Elmondta, hogy amint gyakran meg fel az Országházba, sokszor rákapcsolt a Katolikus Rádióra, ahol szó esett a Mária Út kijelöléséről, s megérintette ez a nemzetközi mozgalom. Kifejtette, hogy mennyire boldog, hogy ebbe Miskolc város is beleesik.

Zarándoklat gyalog

Gonda János katolikus pap figyelmeztetett: kerülendő el a vallási turizmus kifejezés, helyett a zarándoklat fogalmán megszívlelendő, mivel azon rajta van az Isten áldása. Baji Ferenc tanácsolta: lassítsunk le, hagyjuk az autót, válthatunk kerékpárra, majd hagyjuk a kerékpárt is! Ha gyalog megyünk, akkor a Jó Istennel beszélgetünk, egymást gazdagítjuk, mely lényege a gyalogos zarándoklatnak.

Többértelmű jelek

A Mária Út egy olyan útvonal, amely felfűzi magára a Máriához kötődő szent helyeket. De van Észak–Déli Mária út is Czestochowa és Medugorje között. A Mariazell-Csiksomlyói zarándokút megjelölése felfestése, egységes piktograrmmokkal való ellátása arra szolgál, hogy bármely nemzetiségű utazó eljusson a kezdőállomástól, a végállomásig, s vissza.

Ezúttal Sály és Tokaj között kívánják felfesteni a Mária Út jeleit, amely igyekszik elkerülni a kiépített utakat, az aszfaltot. Ezért a vállalkozó településeknek sokszor elbozótosodott dűlőutakat kell megtisztítaniuk a megadott térkép alapján és felfesteni a jelekkel. A jeleknek is több értelme van, ezért a polgármesterek, akik kivétel nélkül vállalták a nemes küldetést, megkapták a sablonokat.

A szervezők hangsúlyozták, hogy csak vízbázisú festéket lehet használni, ezért a jelek elhelyezésére kijelölt felületeket többször át kell majd festeni. Az egységes jelölésrők, s az útról egy kiadványt is szeretnének a búcsújárók kezébe adni. A vezetőség a szervezőkkel e-mailen tartja a kapcsolatot.

A jelenlegi kijelölt szakasz Sály, Miskolc, Sajópálfala, Szikszó, Monok és Tokaj között húzódik, s azt várja az egyesület - mivel már egyes szakaszok készen vannak -, hogy a máriazzeli és a csiksomlyói búcsúhelyszín között a jelek összeérjenek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.