A kirakatevő

Ha azt mondom: kirakatevő, kenyereslány, felírónő, és hagynám, hogy ön fejezze be, mit is jelentenek ezek a kifejezések, kik ők valójában, vajon tudna válaszolni? Ha esetleg nem, régi vendéglátósok emlékeiből sikerült a huszonnegyedik órában előbányászni egy-egy arcot, történetet e különleges vendéglátós szakmák világából. Sorozatot kezdünk lapunkban. Íme, az első szereplő: a jóízűen falatozó kirakatevő.

„Asztalkendővel fedett mellét jól nekivetette az asztalnak, amíg a levest kanalazta, hogy az ebédlő legtávolabbi zugába is elhallatszott a szörtyögés... Az állcsontok hatalmasan dolgoztak, mozogni kezdett a fül, majd a fejbőr, kipirult az orr, könnybe lábadt a szem, elfulladt a lélegzet...” – így emlékezett Krúdy Gyula 1917-ben arra a nagyevőre, akinek a puszta „látványára” bárki étvágya visszatért. Pedig a fenti úr nem hivatásos volt, a profikat a kirakatokba elhelyezett asztalok mögé ültették eleven plakátnak, élő reklámnak, az elhaladókat vagy bámészkodókat ily módon becsalogatva.

 

Itt az „ámerikás” magyar! Hortobágyi Géza egyenesen Amerikából érkezett Budapestre, hogy végül kirakatevő váljék belőle. Egy göcseji kisfaluból „tántorgott” ki feleségével még a múlt század elején fedélzetközi utasként. Kint sem sikerült karriert csinálnia: Pennsylvaniában, Harrisburgban sok száz magyarral egyetemben egy óriási dohánygyárban látástól vakulásig töltötték a cigarettát. Nem voltak túlfizetve, de a takács szakmájú Hortobágyi Géza itthon sem tudott egyről  kettőre jutni. Egyhamar kiderült, „Ámerikában” is nehéz a boldogulás 1909-ben kislányuk is született, így a felesége beláthatatlan időre kiesett a munkából. Döntöttek, hazautaztak. Mindezt ma az unoka, Beledi András meséli, akinek édesanyja volt az a bizonyos kint született kislány. Nagypapája még időben hazatért, hogy ne késse le a világháborúba induló csatlakozást. Harcolt, de szerencsésen megúszta. Más munka híján a békeidők beköszöntével jelentkezett kirakatevőnek. Az „amerikás magyar” világlátott embernek számított, néhány angol szó is ragadt rá, a külseje is épp megfelelt.

 

A pecsétes fehér ing az igazi! Mint Andrástól, az unokától megtudom, heti részletre vásároltak a házalótól két vég fehér sifont, ebből varrt a mamája ingeket, mert a fehér ing előírás volt. Ezen látszódhatott a roppanós debreceni paprikás „fröccse”, a szépen karbantartott bajusz morzsás-zsíros csillogása. Géza papa különben „álláshalmozó” volt. Dolgozott a Ferencvárosban, máskor meg a Tabánban, legjobban a terézvárosi búcsút szerette, mert a látványos forgatag ezreket vonzott, itt a lacikonyhások hadánál birkózott a közönség szeme láttára a hurkákkal, kolbásszal.

 

Mindent helyben a gyomornak, semmit a családnak Napidíjat kapott, pénz kellett a család fenntartásához, de ételt sosem vihetett haza. A tányérokról összekotort ételmaradékért, az otthagyott húsdarabokért éjszakánként lovas kocsival jöttek a disznóhizlalók – ők vihették el mosléknak. Ha néha mégis lopva, a zsebbe rejtve előkerült odahaza egy-egy kolbászvég, örült a család, hiszen fenséges ízt adott a nagy fazék bablevesnek. A nagypapa szerencsére nem volt hízásra hajlamos, ráadásul a „szolgálat” csak az ebédidőre vonatkozott, estére már nem kellett produkálnia magát. Így reggel, este ledolgozta a fölösleges kalóriát: hol a hajnali piacon talicskázással, hol a pályaudvarokon szénlapátolással. Kidolgozott egy technikát is: tudott úgy enni, hogy közben semmi sem volt a szájában. A gazdasági válság idején rosszabbra fordult a helyzet a vendéglátós szakmában is. Üzletek zártak be, a fennmaradók nem az utcáról beesőkre, inkább a törzsvendégeikre számíthattak, így a kirakati pályafutás véget ért. Lánya, Klára időközben férjhez ment, kárpitos kisiparos férje szerencsére keresett annyit, hogy tudta a szülőket is támogatni. Hortobágyi Géza megkeseredett ember lett, haláláról egy újsághír számolt be 1938-ban: idős embert gázolt halálra a villamos a Nagykörúton, a Rókus kórházban halt meg. Beledi András már nem ismerhette a nagypapát. Mindössze egy fotó maradt róla, a hajón készült induláskor az Újvilágba. Viszont meggyőződése, hogy a kirakatevők világa visszatérőben van. Ráérő nyugdíjasként sokat sétál a Belvárosban. Nemegyszer látja, hogy nyitás után a teraszokon kint ül a személyzet, cigarettázik, kávézik, újságot olvas, jelezve, hogy a hely nem kong az ürességtől. Hiszen a mai vendéglátósok is jól tudják: a vendég oda ül be szívesen,ahol mások is helyet foglalnak.

 

Somogyi Márta

Vendég & Hotel

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.