A közel 250 rendezvényen egy-egy borrégiót ismerhetnek majd meg, a felszolgált borokat pedig Gál Hedvig, a soros elnökségi borfelelős mutatja be. A külügyminisztérium tekintélyes szakmai zsűrit kért fel a borok kiválasztására, a meghívott termelők körét pedig megadott szempontrendszer alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állította össze a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének egyetértésével.
November 9. és 11. között a zsűri jó minőségű borokat és pezsgőket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és 21 csúcsminőségű italt az informális miniszteri tanácsülésekre valamint egyéb magas szintű rendezvényekre.
A borok
Utóbbi kategóriába került a fehérborok között a Garamvári szőlőbirtok vinárium Vincent Prestige Brut nevű bora, Légli Ottó Légli Gesztenyés Rieslingje, a Légli Kft. Landordja, Tóth Sándor Áldozói Zenitje, az Oremus borászat háromputtonyos Tokaji Aszúja, Szepsy István Tokaji Cuvéeje, a Disznókő borászat ötputtonyos Tokaji Aszúja.
Csúcskategóriában tizennégy vörösbor kapott helyet: az Esterházy borászat Etyek kúria Pinot noirja, a Takler borászat Kékfrankos reserve-je, Szőke Mátyás és Zoltán Peresi Cabernet-je és Amerlot-ja, Thummerer Vilmos Vili papa cuvée elnevezésű bora, a St. Andrea borászat Egri bikavér merengője, a Frittmann testvérek Cabernet-Sauvignon Franc-ja, Gere Attila Kopár valamint Cabernet Franc Selection nevű nedűi, Tiffán Ede és Zsolt pincészetének Elysiumja, a Bock pincészet Bock Cuvée-je, a Gróf Buttler Egri Phantomja és a Koch borászat Cabernet Sauvignon Barrique-ja és Jégbora.
A zsűri és a séf
A termelők által beküldött borokat a szakmai zsűri vakkóstolást követő pontozással értékelte. A zsűri elnöke, Mészáros Gabriella a borok kiválogatását követő csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a három nap alatt a 16 szakavatott, a nemzetközi elvárásoknak megfelelő tudással rendelkező zsűritag közel 260 tételt kóstolt végig, hogy végül a legjobbak mellett döntsön.
Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: a gasztronómiai sokszínűség bemutatása is fontos. A felszolgálásra kerülő borok és ételek közti harmónia elérése érdekében a magyar elnökség egy neves gasztronómiai tanácsadóval is együttműködik. Az ételekért Ruprecht László kiemelkedő szakmai tudással rendelkező séf, a 2005-ös Magyar Nemzeti Szakács Válogatott csapatkapitánya lesz felelős.