A McDonald's-tól féltik Itália kulináris hírnevét az olaszok

Politikai vihar kerekedett a McDonald's amerikai gyorsétteremlánc teljes egészében olasz alapanyagokat felhasználó McItaly menüsorából Olaszországban, sokan ugyanis az ország kulináris hírnevét féltik.

Luca Zaia mezőgazdasági miniszter azonban továbbra is teljes mellszélességgel kiáll az ötlet mellett, a politikus szerint a január végén bevezetett McItaly menüsor csak az olasz gazdák javát szolgálja a gazdaságilag amúgy is terhes időkben. A Slow Food mozgalom bölcsőjének tekintett, változatos, ínyenc és egészséges konyhájáról ismert Olaszországban viszont sokan nehezen nyelték le a miniszter étteremlánc iránti lelkesedését.

Zaia népszerűségén az sem lendített, hogy a McItaly menüsort épp a McDonald's ottani zászlóshajójának tekintett étteremében, a történelmi Spanyol lépcső közelében mutatták be. Ez volt ugyanis a lánc elsőként, 1986-ban megnyíló étterme, amely a helyi alapanyagokra támaszkodó, otthoni főzést szorgalmazó Slow Food mozgalom elindítására sarkallta az akkor még kevéssé ismert torinói Carlo Petrinit. Petrini most a La Repubblica című olasz napilap első oldalán közölt állásfoglalásában épp a Zaia által megfogalmazott mondatot dörgölte a politikus orra alá, persze épp ellenkezőleg, negatívan értékelve a politikus olasz gasztronómia globalizálásáról szóló szavait. "Az ízeknek, csakúgy mint az identitásnak, kizárólag akkor van értéke, ha vannak különbségek" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki Demokrata Párt (PD) azt vetette a miniszter szemére, hogy Zaia kormánypecséttel erősítette meg az új hamburger születését. Az étteremlánc hirdetési anyagán ugyanis pecsét, valamint a "mezőgazdasági és erdőgazdálkodási minisztérium védnökségével" szöveg látható - amit eddig inkább múzeumok és kulturális kezdeményezések támogatásánál szoktak meg az olasz szemek. "Azt hiszem, itt az ideje megkérdezni, hogy Zaia miniszter vajon a McDonald's-nak dolgozik-e?" - vélekedett Nicodemi Oliverio, a PD parlamenti képviselője, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja. A vásárlókat mindenesetre kevésbé éri el a politikai vihar, az elő héten mintegy 100 ezer eredeti olasz hamburger fogyott, ami meghaladja a várakozásokat. A McDonald's 392 itáliai éttermében pedig folyamatosan bővülő McItaly-kínálat várja az éhes olaszokat. (MTI)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.