A Pilis völgyei továbbra is zárva a turisták előtt

A kirándulásra csábító jó idő ellenére továbbra is le vannak zárva az esőzések miatt károsodott útszakaszok a Pilisben. Fakidőlésekre a lezárt útszakaszokon kívül, az erdőterület egészén bárhol számítani lehet.

Kedden a Nagykovácsi útra, szerdán a Normafánál dőltek ki fák. A Pilisi Parkerdőben keletkezett kár már meghaladja a félmilliárd forintot. Bár egy hete nem esett újabb eső a térségben, továbbra is balesetveszélyesek, és ezért le vannak zárva a Pilis völgyeiben futó turistautak.

Nem látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a pilisszentkereszti Szurdok, valamint a kijelölt útvonalak közül tilos a kerékpározás a Visegrád, Apátkúti-völgy - Pap-rét - Szentedre, Sztaravoda, a Pilismarót - Hoffmann-kunyhó - Kétbükkfa-nyereg és a Pilismarót - Királykúti-nyereg aszfaltutakon. A korlátozások feloldására a balesetveszély megszűnésekor kerülhet sor, egyes útszakaszokon leghamarabb egy hét múlva. Az aktuális korlátozásokról a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatosan hírt ad a www.parkerdo.hu oldalon.

A lezárt szakaszok mellett az egész Pilis, Visegrádi- és Budai-hegység területére érvényes az a figyelmeztetés, hogy bárhol előfordulhat további fakidőlés, ami miatt a természetjárás során fokozott figyelemre van szükség. A Rám-szakadékban hétvégén történt újabb földcsuszamlás. A budapesti Nagykovácsi úton szerdán délelőtt dőlt keresztbe egy tölgyfa, a Normafánál pedig csütörtök reggel dőlt ki három hatalmas bükkfa. A még mindig felázott talaj miatt a fakidőlések a következő hetekben is folytatódhatnak.

Felelőtlen kiránduló

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén keletkezett viharkárok összege közben félmilliárd forint fölé emelkedett. Az elmúlt héten további 1.500 köbméternyi fa dőlt ki, így a károsodott faállomány nagysága a Pilisben összesen eléri a 12.500 köbmétert. A legnagyobb anyagi kár továbbra is az infrastruktúrában tapasztalható, a május közepe óta többször ismétlődő áradások utakat, hidakat, hordalékfogó gátakat mostak el, erdészeti épületeket rongáltak meg. Az élet- és balesetveszélyes helyzetek megszűntetése - pl. turista- vagy közútra dőlt fák eltávolítása - folyamatosan zajlik, de az újabb és újabb fakidőlések, földcsuszamlások lassítják a munkát. A károk teljes helyreállítása akár egy évet is igénybe vehet.

Továbbra is sajnálatos tapasztalat, hogy a kirándulók közül sokan nem veszik figyelembe az ő biztonságukat szolgáló korlátozásokat. A nyárias, napsütéses időjárás ellenére a Pilisi Parkerdő Zrt. ezért továbbra is arra kéri a látogatókat, hogy kerüljék el a fizikailag is lezárt útszakaszokat.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.