Egyre olcsóbb Párizs és London

A Mercer tanácsadó cég idén is összeállította listáját a világ azon városairól, ahol a legdrágább az élet. Összességében elmondható, hogy Európa nagyvárosai a tavaly évhez képest hátrébb vándoroltak a listán, amelyet Tokió vezet. A világ legolcsóbb városa Karacsi lett.

A világ legdrágább városa Tokió lett, a második helyre szorítva Luandát, derül ki a Mercer legutóbbi Cost of Living Survey-jéből. A harmadik helyezett Osaka lett, a japán város tavalyhoz képest három hellyel került előbbre. A negyedik és ötödik helyen, ahogy tavaly is, Moszkva és Genf végzett. A hatodik helyen fej-fej mellett Szingapúr és Zürich osztozik. A csádi Ndzsamena 5 helyett esett vissza tavalyhoz képest, így a nyolcadik idén. Míg Hongkong megőrizte tavalyi kilencedik helyét.

A TOP 10 legdrágább város

2012 2011  Város  Ország
1 2 Tokió Japán
2 1 Luanda Angola
3 6 Osaka Japán
4 4 Moszkva Oroszország
5 5 Genf Svájc
6 7 Zürich Svájc
6 8 Szingapúr Szingapúr
8 3 Ndzsamena Csád
9 9 Hongkong Hongkong
10 11 Nagoya Japán
Forrás:Mercer

A Mercer által készített tanulmányban öt kontinens 214 városát vizsgálják, figyelmebe veszik, hogy az egyes termékekért, szolgáltatásokért hol mennyi pénzt kell kifizetnie a lakosoknak. A kutatásban több mint 200 jószág, közlekedés, ételek, ruházkodás, háztartási javak, szórakozás, árát hasonlítják össze, a lakhatás költsége szintén szerepel a felmérésben. A bázis város New York, minden más város árait ehhez viszonyítják.

A tanulmány adatai szerint a legtöbb Európai város tavalyhoz képest hátrébb végzett, azaz relatíve olcsóbb lett. Osló három helyet esett vissza (15-ről 18-ra), Koppenhága 4-et (15-ről 18-ra), London 7-et (18-ról 25-re), Párizs 10-et (27-ről 37-re), Milánó 13-at (25-ről 38-ra), Róma 8-at (34-ről 42-re), Stockholm 7-et (39-ről 46-ra), Bécs 12-t (36-ról 48-ra). 

Ahol a legolcsóbb az élet

2011 2012 Város Ország
1 1 Karacsi Pakisztán
2 6 Iszlamabad Pakisztán
3 2 Managua Nicaragua
4 5 Bishkek Kirgizisztán
5 3 La Paz Bolívia
6 8 Tunisz Tunézia
7 12 Kolkata India
8 15 Szkopje Macedónia
9 7 Tegucigalpa Hondurasz
9 15 Tirana Albánia
Forrás: Mercer

A világ legolcsóbb városa a pakisztáni Karacsi lett idén is, Tokióhoz képest harmadába kerül itt az élet. A világ legolcsóbb városai listán találjuk még a szintén Pakisztánban található Iszlamabadot, a nicaraguai Managuát, a kirgíz Bishkeket, a bolíviai La Pazt, a tunéziai Tuniszt, az indiai Kolkatát, Macedóniában Szkopjét, Honduraszban Tegucigalpa és az albániai Tiranát.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.