Alexandra Étteremkalauz’10: Új győztesek, zárójelekkel

Ha valaki nem tudná: az immár harmadik alkalommal megjelentetett, a közönség körében egyértelműen sikert arató, szakmai berkekben pedig hol örömöt, hol felháborodást okozó (ki hogy szerepel benne) Alexandra Étteremkalauz akkor tesz zárójelet az adott pontszám mellé, ha időközben a tesztelt helyen séfváltás történt.

Idén ez a legtöbb pontot elért győztesek közül kettőnél is megvalósult: ez a Chateau Visz (16) és az Enoteca Corso Étterem (13,5) Pécsett. És akkor még nem beszéltünk a „mindentviszgyőztes” Costes-ről (15,5), ahol a régi-új séf, a Michelin-csillagot kikaparó portugál Miguel Rocha tér vissza júniustól ismét a konyhára. A német Erik Schröter elmegy a viszi konyháról, helyére addigi sous-chefje kerül. Pécs sétálóutcájának trendi helye, az Enoteca Corso Étterem is hasonló gondokkal küzd - Kovács Árpád, az új konyhafőnök a napokban áll munkába -, nem véletlenül jegyezte meg Gerendai Károly (tulajdonos, Costes), amikor kihívták átvenni a díjesőt, ha valaki ő pontosan tudja, milyen érzés, amikor elmegy a séf a konyháról, és a helyére kell keresni mást: nagyon rossz. Egyébként ő az a tulajdonos, hangsúlyozta ki Molnár B. Tamás, a Kalauz főszerkesztője, aki azon 1 százalékba tartozik a hazai éttermesek körében, aki kivételesen nem a profitra hajt, hanem talicskával hordta befelé a Costes-be a pénzt a minőség érdekében, amióta átvette (először hatod, majd ötödmagával) a Ráday utcai helyet. „A minőség érdekközössége” megszületett, hangsúlyozta a kiadvány főszerkesztője az Alexandra Könyvesház Párizsi Nagyáruház Lotz Termében, május 27-én megtartott ünnepélyes bemutatóján, ahol az is kiderült, hogy közel az idő, amikor megnyílhat végre a régóta tervezett Gasztronómiai Intézet, ahol a gasztronómia és a minőség áll majd mindenekfelett, és egyben információs és tudásközpont lesz. Szerkesztőségünk, a Vendég & Hotel támogatja a törekvést, és lehetőségéhez képest minden segítséget felajánl az intézet mihamarabbi létrejöttének érdekében.

Az idei év kitüntetettei közül:Az év étterme: Costes; Az év konyhafőnöke: Pethő Balázs (Csalogány26); A magyar gasztronómia reménysége: Széll Tamás (Onyx); Az év legjobb szervize: Fausto’s; Az év felfedezettje: Mogyorósi Gábor (Aranyszarvas); Az év étteremtulajdonosai: Gerendai Károly (Costes), Andrusch Péter (Alabárdos), Csapody Balázs (Kistücsök); Legjobb ár-érték arány: Olimpia; Az év csárdája: Udvarház, Bánd; Az év kifőzdéje. Kádár Étkezde.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.