A 35 nevező között számos egyéni bérfőzető és kereskedelmi főzde szerepelt, akik összesen 283 mintát hoztak el a versenyre. A fajták palettája rendkívül széles volt, szinte minden magyarországi gyümölcsfajta megtalálható volt az alapanyagok között.
A kóstolásos bírálatot megelőzően valamennyi minta szigorú laboratóriumi vizsgálaton esett át. A laboratóriumban ellenőrizték a párlat alkoholfokát, cián- és réztartalmát, valamint kivételesen az összes minta GC-MS vizsgálata is megtörtént. Ez sok segítséget jelenthet a termelőknek a metanol- és az etil-karbamát tartalom meghatározása tekintetében – ezen paraméterek az EU-n belüli értékesítéseknél lehetnek fontosak.
A 283 gyönyörű mintából 29 érte el az aranyérem minősítést, 93 ezüst- és 84 bronzérmet. Összesen tehát a versenymintákból mindössze 77 esetében nem sikerült valamilyen érmet elérni, ami nem jelenti azt, hogy ezek a termékek nem kitűnő italok!
Championdíjat nyert a BESTILLO Pálinkaház (3 pálinkával), a DIBONIS Pálinkafőzde (3 pálinkával), a Brill Pálinkaház (2 típussal), valamint Bene Tamás, Gál Péter, a Kisrét Manufaktúra Kft. És a Szicsek Kft. A legeredményesebb egyéni főzető Bene Tamás, a legeredményesebb kereskedelmi főzde a BESTILLO Pálinkaház, a legeredményesebb határon túli kereskedelmi főzde a DIBONIS Pálinkafőzde lett, a média különdíját a No.1. Pálinkafőzde Kft. Irsai Olivér Szőlőpálinkája nyerte.
A díjakat Gráf József mezőgazdasági és Vidékfejlesztési miniszter adta át.
A legeredményesebb kereskedelmi főzde a BESTILLO Pálinkaház
A kóstolásos bírálatot megelőzően valamennyi minta szigorú laboratóriumi vizsgálaton esett át. A laboratóriumban ellenőrizték a párlat alkoholfokát, cián- és réztartalmát, valamint kivételesen az összes minta GC-MS vizsgálata is megtörtént. Ez sok segítséget jelenthet a termelőknek a metanol- és az etil-karbamát tartalom meghatározása tekintetében – ezen paraméterek az EU-n belüli értékesítéseknél lehetnek fontosak.
A 283 gyönyörű mintából 29 érte el az aranyérem minősítést, 93 ezüst- és 84 bronzérmet. Összesen tehát a versenymintákból mindössze 77 esetében nem sikerült valamilyen érmet elérni, ami nem jelenti azt, hogy ezek a termékek nem kitűnő italok!
Championdíjat nyert a BESTILLO Pálinkaház (3 pálinkával), a DIBONIS Pálinkafőzde (3 pálinkával), a Brill Pálinkaház (2 típussal), valamint Bene Tamás, Gál Péter, a Kisrét Manufaktúra Kft. És a Szicsek Kft. A legeredményesebb egyéni főzető Bene Tamás, a legeredményesebb kereskedelmi főzde a BESTILLO Pálinkaház, a legeredményesebb határon túli kereskedelmi főzde a DIBONIS Pálinkafőzde lett, a média különdíját a No.1. Pálinkafőzde Kft. Irsai Olivér Szőlőpálinkája nyerte.
A díjakat Gráf József mezőgazdasági és Vidékfejlesztési miniszter adta át.
A legeredményesebb kereskedelmi főzde a BESTILLO Pálinkaház