- Miért fontos a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus?
- Anno Magyarországról indult ez a vándorkonferencia, amelyet 3-5 évente rendeznek meg azóta szerte a világban. A jubileumi rendezvényt pedig szerettük volna hazahozni, de Kína és Brazília is indult a rendezés jogáért, szerencsére mi kaphattuk meg. Ennek apropóján pedig szerettünk volna egy új magyarországi rendezvényt is útjára indítani, aminek I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók nevet adtuk.
- Mit érdemes tudni róla?
- Ez egy három éves projekt , 2010-2012 között zajlik. Az idei évben nyilvánvalóan a hús a központi téma, 2011-ben a tej és tejtermékek lesznek a kiemelt élelmiszerek, 2012-ben pedig az egyéb, például a növényi eredetű élelmiszerek. Reméljük, hogy ez akár több éven keresztül is folytatódni fog. Azért adtuk neki a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók nevet, mert úgy gondoljuk, hogy jó az a koncepció, amelyet a jelenlegi kormányzati struktúra is megtestesít, nevesen, hogy Vidékfejlesztési Minisztérium néven a környezetvédelem, az agrárium és az élelmiszerlánc egy-azonos irányítás alá került. Mi is úgy véljük, hogy felesleges a különböző élelmiszereket keresztül utaztatni a világon. Rengeteg olyan érték van Magyarországon, amely ebben a globalizált világban jelenleg nem kap lehetőséget, hogy megfelelő piacra kerüljön. Egy ilyen nagy rendezvény, amely nem csak Budapesten, hanem az országban 7 helyszínen zajlik, lehetőséget ad arra, hogy a termékek előállítói és a fogyasztók egymásra találjanak.
- A Hungarikumok mekkora szerepet kapnak ebben?
- Természetesen a Hungarikumokról is beszélünk, de nem csak azokról, hisz például az egyszerű kenőmájas is lehet az, a lényeg, hogy minden jó élelmiszer ismertséget kapjon és eljusson mindenkihez azz információ, hogy milyen csodák vannak Magyarországon.
- Mit kell tudni magáról a rendezvényről?
-Augusztus 17-től 22-ig a Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozók konferenciasorozatába beleágyazva kerül megrendezésre a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus. 109 előadó érkezik a Magyar Kultúra Házába 33 országból, 64 nemzetközi szervezettől. A helyszín körül pedig egyhatalmas, a szó legnemesebb értelmében vett heti vásárpiacot rendezünk a Budai Várban- FOOD 7.HU- A Szentháromság téren lesz a Fogyasztói Sátor, ahol a jelenlegi gasztronómiai világ kiválóságai igyekeznek majd megmutatni a fogyasztóknak, hogy a húsainknak mi a különlegessége és melyik mire való. Ennek részeként 7 magyarországi, illetve az erdélyi Sepsiszentgyörgy helyszínen, augusztus 20-i rendezvényekbe beleágyazva megrendezzük a különböző húskészítmények világbajnokságát, ahol fogyasztói elégedettségmérés, illetve szakmai zsűri döntése alapján minősítik a termékeket. Augusztus 21-én, a konferencia zárónapján pedig a Budai Várban kiderül, hogy kik a legjobbak és egy gálaműsor keretében ünnepélyes díjátadásra kerül majd sor. (MCOnet-Kovács Tünde / mngsz.hu)