A jövőben tilos lesz az Európai Unió tagországainak éttermeiben nyitott tárolóedényben asztalra tenni az olivaolajat. Az Európai Unió új szabályozása 2014. január 1-jén lép majd életbe. A bizottságot több tagállamból kérték, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel, de nem lehet tudni, hogy mely országok voltak a kezdeményezők.
FIGYELEM! |
Jelentkezés és részletes program itt érhető el. |
„Ez jó hír a fogyasztóknak. Az étteremlátogatók így végre biztosak lehetnek abban, hogy az üvegben tényleg az az olaj van, amely a címkéjén szerepel."
A német fogyasztóvédelem szerint azonban a szabályozás sok élelmiszer és csomagolóanyag hulladékba kerülésével járhat. Az új rendelet célja, hogy támogassa az európai olivaolajat. Az olívaolajos üvegeken a jövőben szerepelnie kell a termék fajta- és eredet feltüntetésének.
Egyelőre nem tudni, hogy az olívaolaj után az éttermekben hasonlóan kínált ecetre, házi borra vonatkozóan is születhet-e rendelet, és esetleg kötelező lesz a só, illetve a bors pontos megjelölése is.
Forrás: Élelmiszer Online