Bacchus nyomában

Ugyan egyre több importbor is fogy az országban, mégis reneszánszát éli a hazai borkultúra. A nyár eleji „Nyitott Pincék Napja” után ősszel, szüretkor és az új borok ünnepén lendül fel újra a borturizmus is. Majd kéttucatnyi borvidék között válogathatunk: érdemes néha a kevésbé ismert vidékeket is felfedezni.

7000 hektáros területével a Mátraaljai borvidék a második legnagyobb az országban. Már a honfoglalás előtt is termesztettek itt szőlőt, és a 150 éves török megszállás sem vetett ennek véget, mert a vallási tilalom ellenére a törökök szívesen itták a bort. A napóleoni háborúk, majd a Habsburg-uralom idején fellendülés következett be, jelentős pincék létesültek, megnőtt a bortermelés. A filoxéra pusztítása óta főként fehérszőlő-fajtákat (olaszrizling, hárslevelű, szürkebarát, chardonnay, tramini) termesztenek, de nevezetesek a nagyrédei vörösborok is. 1998-ban megalakult a Mátraaljai Borút Egyesület, amelynek településein – Gyöngyöspatától Markazig – a pincészetek kiváló borválasztékkal fogadják a turistákat. Híres a gyöngyösi szüreti fesztivál, Nagyrédén az egész falu ünnepli az újbort novemberben. A mátraaljai pincék fölé sok helyen emeltek nagyobb csoportok fogadására is alkalmas borházakat: nem akármilyen a gyöngyöstarjáni Haller-pince, amelyet báró Haller Zsigmond vájatott hadifoglyokkal a 18. század közepén, és amely a 171 darab, 60–100 hektoliteres hordóval igazi látványosság. De szinte minden településen van hangulatos pincesor, a legismertebb Gyöngyöspatán és a Gyöngyöshöz tartozó Farkasmályon.

A magyar champagne

Etyeken viszonylag szeles a klíma, kevés a csapadék és bőséges a napsütés, a löszös, mészköves talaj karakteres borokat érlel. A szőlőtermesztés az 1700-as évek elején indult, amikor 112 német családot telepítettek a községbe, az 1860-as évek közepétől vált a főváros szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek jelentős része most is használatban van. Az etyeki bort a századforduló után szinte kizárólag Törley József budafoki pezsgőgyára vásárolta fel. Az 1600 hektárnyi szőlőültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra, nevét az 1997. évi bortörvény Etyek–Budai borvidékre változtatta. A borvidéket népszerűsítő egyesület a borkészítéssel kapcsolatos történelmi jelentőségű etyeki Körpince pinceeyüttest, a Kecske-gödröt, a Sóskúti úti pincesort, a régi présházakat kapcsolta be a látnivalók körébe.

A móri bor

A Móri borvidék múltja a történelmi időkbe tekint vissza, hatályos bortörvényünk 1996-tól mondja ki, hogy e borvidékhez Mór, Pusztavám, Söréd, Csókakő, Zámoly és Csákberény határrészei tartoznak. A Vértes és a Bakony völgyében fekvő települések életében mindig meghatározó szerepet játszott a szőlő- és bortermelés. A 730 hektáros Móri borvidéken sok kis szőlősgazda tevékenykedik, közülük 12–14 rendelkezik nagyobb területtel. A Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. Meghatározó fajta a hungaricum ezerjó, mellette a leányka, a tramini, a rizlingszilváni, a zöldveltelini és a chardonnay a leggyakoribb. A móri bor, így az ezerjó is kemény, későn érő borfajta, a szüret utáni harmadik évben fejlődik ki teljes erejében. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek, és csodálatos zamatúak. Különösen jó idő esetén a töppedt szőlőszemekből kiváló aszúbor készíthető. A móri borok férfias jellegüket magas savtartalmuknak köszönhetik. A 17–18. században a Mórra és környékére betelepült sváb családok sajátos stílusú présházakat is építettek. Jellegzetességük a pince hossztengelyére merőleges présház, középen díszes, nagy ajtóval, kétoldalt szimmetrikusan elhelyezkedő egy-egy ablakkal. A présházon belül a pihenőszoba és a kősúlyos faprés adja meg e présházak sajátos jellegét. A présházakból közvetlenül nyílik a borospince bejárata. A Móri borvidék jellegzetes bálványpréseinek többsége a 18–19. században készült. A Móri Borút Egyesület tagjai között borászattal, vendéglátással és falusi turizmussal foglalkozó vállalkozók, önkormányzatok találhatóak, céljuk a borvidék kulturális örökségének megóvása, arculatának megőrzése, a borturizmus fellendítése.

A szőlőfürtöt tartó kar

Tizenegy borút alakult ki a Balaton körül. Borok tekintetében a Balaton északi partjára gondolunk először, pedig Somogy vármegye címerében – amelyet 1498-ban II. László királytól kapott –, egy szőlőfürtöt tartó kar látható. Az adománylevél szerint ebben a vármegyében olyan bőségben van a bor, hogy ezáltal az ország leggazdagabb vármegyéihez sorolható. A filoxéra pusztítása után, a XX. század első felében Kőröshegy, Látrány, Kéthely voltak a legjelentősebb szőlőtermelő községek. Az utóbbi fél évszázadban a borvidéken megbízható minőséget adó szőlőtermelés és borászat alakult ki. Megalapozója a Balatonboglári Állami Gazdaság, mai nevén a Balatonboglári Borgazdasági Rt. volt. Napjainkban tizenhat hegyközség területén csaknem 4000 gazda termel szőlőt. Kifejlődtek a családi pincészetek, színesítve a borvidék kínálatát. A borvidéken a lösztalaj az uralkodó, amelyben általában nincs vízhiány, nem égnek el a savak, nem tompulnak le a zamatok és illatok. Kitűnő feltételei vannak itt a könnyed, harmonikus muskotályborok és pezsgők, valamint más fehérborfajták készítésének is. Elterjedtek azok a fehérszőlő- fajták is, amelyek alkalmasak a ma oly kedvelt, gyümölcsillatú, könnyű, elegáns borok, illetve pezsgők előállítására.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.