A korábbi problémák dacára - hol a víz volt kevés, hol a kínálat egyenetlen, hol az ár magas -, a magyarok legkedveltebb belföldi nyaralóhelye változatlanul a Balaton. A tó szépségkúrát vett: minőségi wellness szállodák, új és megújuló termálfürdők, szépülő strandok, hajó és vitorláskikötők jelzik a változást, javul a tó imázsa.
A Balaton körül már kétezer éve zamatos fehérborok előállítására alkalmas szőlőfajtákat termesztenek. Cserszegtomajon feltártak egy kelta ivóedényt „Da Bibere” azaz „Adj innom!” felirattal. A borászat nemes hagyományainak újraéledéséről számtalan, festői fekvésű borház, borpince tanúskodik. A borturizmus (borkóstolás, szállás, programkínálat) elindult hódító útjára. A borászok a népszerű balatoni hajózásban újabb lehetőséget fedeztek fel boraik népszerűsítésére – mondta Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke. Ők és a Badacsonyi borút, a Balaton-felvidéki borvidék, a Somlói, a Balaton-melléki, a Délbalatoni borutak borászai összefogtak a Balatoni Hajózási Rt.-vel. A Magyar Turizmus Zrt. és a Balatoni RTPI támogatásával a balatoni szezont a május 13–14. között megrendezett Bor-ha-jó rendezvénnyel nyitják.
Reformkori présházak, helyi ízek
A hajdani balatoni kultúrtájat – a szőlők közé épült reformkori, parasztbarokk présházakkal, a dióés mandulafákkal körülvett fehéríves- tornácos falusi portákkal –, a falusi vendéglátók, vendéglősök, borászok kezdik újjáépíteni. Egyre több szolgáltató érzékeli, mekkora az igény az egyedi és tájjellegű házakra, vendégfogadó helyekre. A hólyagos csempés, rakott kályhák, a kemencék, a régi kerámiák, a szőlőtermesztés muzeális értékű eszközei, prései, hordói ma már a „colour locale” elmaradhatatlan részei. Ritka gyöngyszem egy-egy eredetiben fennmaradt kisnemesi kúria, mint az Udvarház étterem Felsőőrsön. A tulajdonos az ételek tekintetében is merít a hagyományokból, elveszettnek tűnő helyi ízeket ment meg.
A falusi vendéglátás háziasszonyai ma is a maguk főzte lekvárral, a nagyanyáiktól örökölt titkos receptek alapján készült pogácsákkal, körözöttel, aszalékkal csábítják a vendégeket. A pálinka és a bor is itteni gyümölcsből készül, a hozzá való sós mandulát is helyi alapanyagból állítják elő az ügyes asszonyi kezek. A balatoni halak királya, a fogas ünnepi fogásként kerül a terítékre. A roston, egészben sült fogas kecses ívével nemcsak gasztronómiai, hanem esztétikai élmény is.
Wellnessköntösben a régi receptek
A Balaton környéki wellness szállók az értékes és hagyományos helyi alapanyagok, ízek felhasználásának helyi bázisai. Zámbó Tibor, a hévízi NaturMed Hotel Carbona vendéglátás-igazgatója úgy véli, a reformkoszt nem ellentétes a helyi, hagyományos ételekkel, sőt. Lassan rá kell jönnünk, hogy eleink nemcsak azt tudták, mi a jó, de azt is, mi az egészséges.
A tönkölykenyér, a teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készülő tésztafélék, a mézzel, lekvárral ízesített sütemények, a sok aszalt gyümölcs, a magvak, a tökmagolaj sem új találmány.
A balatoni halak, egykor a Somogyban makkoltatott disznók (ma meg a mangalica), az erdei vadak húsa kifejezetten egészséges. A Carbona wellnessbüféasztalán a helyi ételek, mint a tejfölös prósza, a roston fogas, a zalai vargányaleves, a vadpörkölt, finomított, könynyített, zsírtalanított formában mind megtalálhatóak.
A siófoki Residence Conference & Wellness Hotelben a marhahúsos fogások kizárólag szürkemarhából készülnek, a sertéshúst a mangalica képviseli, sok a vad és a főként balatoni halétel, nagy a saláta- és gyümölcsválaszték.
A Hotel Marina-Portban, Balatonkenesén a tájjellegű ételek közül a balatoni halak a legkeresettebbek.
Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).