Balaton

A korábbi problémák dacára - hol a víz volt kevés, hol a kínálat egyenetlen, hol az ár magas -, a magyarok legkedveltebb belföldi nyaralóhelye változatlanul a Balaton. A tó szépségkúrát vett: minőségi wellness szállodák, új és megújuló termálfürdők, szépülő strandok, hajó és vitorláskikötők jelzik a változást, javul a tó imázsa.

'

Jó bor terem...

A Balaton körül már kétezer éve zamatos fehérborok előállítására alkalmas szőlőfajtákat termesztenek. Cserszegtomajon feltártak egy kelta ivóedényt „Da Bibere” azaz „Adj innom!” felirattal. A borászat nemes hagyományainak újraéledéséről számtalan, festői fekvésű borház, borpince tanúskodik. A borturizmus (borkóstolás, szállás, programkínálat) elindult hódító útjára. A borászok a népszerű balatoni hajózásban újabb lehetőséget fedeztek fel boraik népszerűsítésére – mondta Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnöke. Ők és a Badacsonyi borút, a Balaton-felvidéki borvidék, a Somlói, a Balaton-melléki, a Délbalatoni borutak borászai összefogtak a Balatoni Hajózási Rt.-vel. A Magyar Turizmus Zrt. és a Balatoni RTPI támogatásával a balatoni szezont a május 13–14. között megrendezett Bor-ha-jó rendezvénnyel nyitják.

Reformkori présházak, helyi ízek

A hajdani balatoni kultúrtájat – a szőlők közé épült reformkori, parasztbarokk présházakkal, a dióés mandulafákkal körülvett fehéríves- tornácos falusi portákkal –, a falusi vendéglátók, vendéglősök, borászok kezdik újjáépíteni. Egyre több szolgáltató érzékeli, mekkora az igény az egyedi és tájjellegű házakra, vendégfogadó helyekre. A hólyagos csempés, rakott kályhák, a kemencék, a régi kerámiák, a szőlőtermesztés muzeális értékű eszközei, prései, hordói ma már a „colour locale” elmaradhatatlan részei. Ritka gyöngyszem egy-egy eredetiben fennmaradt kisnemesi kúria, mint az Udvarház étterem Felsőőrsön. A tulajdonos az ételek tekintetében is merít a hagyományokból, elveszettnek tűnő helyi ízeket ment meg.

A falusi vendéglátás háziasszonyai ma is a maguk főzte lekvárral, a nagyanyáiktól örökölt titkos receptek alapján készült pogácsákkal, körözöttel, aszalékkal csábítják a vendégeket. A pálinka és a bor is itteni gyümölcsből készül, a hozzá való sós mandulát is helyi alapanyagból állítják elő az ügyes asszonyi kezek. A balatoni halak királya, a fogas ünnepi fogásként kerül a terítékre. A roston, egészben sült fogas kecses ívével nemcsak gasztronómiai, hanem esztétikai élmény is.

Wellnessköntösben a régi receptek

A Balaton környéki wellness szállók az értékes és hagyományos helyi alapanyagok, ízek felhasználásának helyi bázisai. Zámbó Tibor, a hévízi NaturMed Hotel Carbona vendéglátás-igazgatója úgy véli, a reformkoszt nem ellentétes a helyi, hagyományos ételekkel, sőt. Lassan rá kell jönnünk, hogy eleink nemcsak azt tudták, mi a jó, de azt is, mi az egészséges.

A tönkölykenyér, a teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készülő tésztafélék, a mézzel, lekvárral ízesített sütemények, a sok aszalt gyümölcs, a magvak, a tökmagolaj sem új találmány.

A balatoni halak, egykor a Somogyban makkoltatott disznók (ma meg a mangalica), az erdei vadak húsa kifejezetten egészséges. A Carbona wellnessbüféasztalán a helyi ételek, mint a tejfölös prósza, a roston fogas, a zalai vargányaleves, a vadpörkölt, finomított, könynyített, zsírtalanított formában mind megtalálhatóak.

A siófoki Residence Conference & Wellness Hotelben a marhahúsos fogások kizárólag szürkemarhából készülnek, a sertéshúst a mangalica képviseli, sok a vad és a főként balatoni halétel, nagy a saláta- és gyümölcsválaszték.

A Hotel Marina-Portban, Balatonkenesén a tájjellegű ételek közül a balatoni halak a legkeresettebbek.

Bornapokat, szüreti felvonulásokat, gasztronómiai rendezvényeket augusztus– szeptember hónapokban régiószerte mindenhol tartanak.

Néhány ízelítőül:
 
XXXI. országos halászléfőző-verseny, Balatonboglár június 10.
Füredi Borjuniális, Balatonfüred június 2–4.
Bornapok, Gyenesdiás július 13–16.
Bor7vége és Hal7vége, Csopak július 20–23.
Badacsonyi borhét, Badacsony július 22–30.
Borfesztivál, Keszthely augusztus 2–13. XIV.
Lellei borhét, Balatonlelle augusztus 4–13.
Balatonfüredi borhetek, Balatonfüred augusztus 5–20.
Bornapok, Zalakaros augusztus 9–13.
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.