Barbárság és vandalizmus az Uffizi-képtárban!

Emlékbe viszik el magukkal a firenzei képtárak falainak darabjait a turisták, és cserébe megrágott rágógumit hagynak a múzeumokban. A műemlékek igazgatói nem győzik fizetni a költséges tisztítást.

Vandáloknak tartják a firenzei képtárak igazgatói a bejáratuknál hosszú sorokban kígyózó látogatókat. "Nincs finomabb kifejezés azokra, akik a belépésre várva azzal töltik az időt, hogy unalmukban leszedik az épület külső és belső falairól a festéket. Kezdetben csak kapargatták, most már egész faldarabokat törnek le. Szuvenírként viszik el magukkal"- panaszolta az Akadémiai Képtár (Galleria dell'Accademia) igazgatója, Franca Faletti.

A Michelangelo világhírű alkotását, a Dávid-szobrot őrző firenzei múzeum igazgatójának elege van a romboló turistákból. "A képtár XVIII. századi épületének fala leginkább a telefirkált, majd széthordott berlini falra emlékeztet. Hiába festjük újra, pár órán belül ismét ott ragyog a falon a felirat, hogy itt járt Gianni, vagy hogy Stefania szereti Francescót!" - számolt be Faletti, megjegyezve, hogy a turisták a Dávid-szobor közelében sem tudják tartóztatni magukat - adta hírül az MTI.

Hiába a kamerák és teremőrök, a michelangelói alkotást övező falak is a látogatók emlékbe hagyott üzeneteivel vannak tele. A képtár vezetője szerint a megoldás az lenne, ha graffitivel festenék le legalább a külső falat, így a turisták nem tudnának ráírni, bár a színes falvédő nem igazán illene az Accademia épületéhez. Addig is évi 15 ezer euróba kerül a képtár falainak tisztítása. "A képtár falát hazavivő turistánál is rosszabb a rágógumis"- tette hozzá az Uffizi-képtárat vezető Antonio Natali.

Elmondta, hogy a folyosókon és a termekben elég megfordítani a látogatók pihenésére szolgáló székeket: alsó részük tele van az odaragasztott rágógumi-maradványokkal. "Persze még mindig jobb, mintha a képekre vagy a szobrokra ragasztanák rá, de annyi van a ragacsból, hogy havonta kell eltávolítanunk. Évi 10 ezer euróba kerül" - mondta el Olaszország harmadik leglátogatottabb múzeumának igazgatója.

Az Uffizi-képtárat évente 2 millióan keresik fel; az Akadémiai Képtár a 2008-as adatok szerint az ötödik volt a legtöbb jegyet eladó olasz múzeumok rangsorában. Két évvel ezelőtt történt, hogy egy japán diáklány a firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore loggiájának márványfalára fekete filctollal felírta a nevét. Szintén turistaként itt járt honfitársai fedezték fel a vandalizmust, a feliratot lefényképezték és elküldték a japán sajtónak. A szigetország közvéleményének felháborodására a fiatal lánynak hazájától és Firenze városától is bocsánatot kellett kérni szégyenletes tettéért.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.