Megjelentek Benyovszky, a nagy utazó emlékiratai

Benyovszky Móricról, a nagy világutazóról készült Vivát Benyovszky! című több részes magyar-csehszlovák film, annak idején meghódította a világot (ősszel is vetítette a Magyar Televízió), akár csak „névadója”, aki 265 éve született és 225 éve halt meg Madagaszkár királyaként. 

A kettős évforduló alkalmából a Magyar-Madagaszkár Baráti Társaság konferenciát rendezett a közelmúltban Budapesten, amelyen több előadás méltatta az egyik legnagyobb magyar felfedező életútját. A társaság éppen azért jött létre csaknem egy évtizede, hogy ápolja a világhírű utazó emlékét.

Vajon mit jelent a mai embernek Benyovszky Móric kalandos élete?

- Mindenek előtt példakép lehet a fiatalok számára, hiszen felfedezései lázba hozták az akkori civilizált világot, s bár rövid ideig élt, mégis négy kontinensre jutott el kalandos körülmények között, sok veszélynek kitéve magát. Úgy utazgatott a földrészek között a tizennyolcadik században, mint ahogy tehetjük ma repülővel, de abban az időben ez igen veszélyes vállalkozásnak számított. Kamcsatkába még hadifogolyként került, onnan megszökve Japánon keresztül jutott Dél-Afrikán át Franciaországba – mondta G. Németh György, a társaság vezetője, aki hozzátette. – Benyovszky Móric azért emelkedett ki kortársai közül, mert nem elégedett meg a leírásokkal, életét kockáztatva személyesen akarta megismerni az egész világot. Kitartó, igazi hős, nagy hajós volt, aki nemcsak kalandorkodott, de tudományos munkát is végzett, mert amerre járt, feljegyezte többek között az állat- és növényvilágot is. Munkássága, tettei felhívják a ma emberének a figyelmet a történelemre és a földrajzra.

Járt Benyovszky nyomában Madagaszkáron?

- Természetesen, csodálatos ország, csodálatos emberekkel. Igazi turista paradicsom, érdemes felkeresni. Jó érzés volt tapasztalni, hogy a magyar grófra, a királyukra, még két évszázad távolából is mennyire szívesen emlékeznek. Igaz, ezért a Magyar-Madagaszkár Baráti Társaság igen sokat tett, még szobrot is állíttatott a felfedező emlékére.
G. Németh György elmondta még lapunknak, hogy a társaság a Kossuth Kiadóval közösen kiadta Benyovszky Móric emlékiratait francia és magyar nyelven.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.