Bor, lazulás, Balaton

Ülünk a Gölyemál dűlő szélén, kezünkben 100% Balatonnal teli pohárral. Szemben napsütés, meg a tó egy szelete. Ne fotózzunk, figyelmeztet Szabolcs, a Homola Pincészet névadója, mert elromlott a traktorjuk, és nem tudták rendbe rakni a dűlőjüket, mire megérkeztünk. Felesleges aggódnia, mert eszünkben sincs. Nemhogy fotózni, megmozdulni sem szeretnénk. Annyira tökéletes a semmittevés az isteni bor kíséretében, a táj szépsége, a teljes békesség. Most álljon meg az idő! Ez az egy, amit kérnénk.

Paloznak, Tihany, Alsóörs, halljuk még, ezek vendéglátóink legjobb dűlőinek vidéke, tizenöt hektár az övék. A pincészet borait Homola Szabolcs névadó-tulajdonos és Homonna Attila főborász készíti. Mivel igyekeznek száz százalékot kihozni a balatoni dűlők szőlőiből – innen a poharainkba kerülő, reduktív, nyári gasztroboruk neve. Kóstolunk közülük rizlinget, szürkebarátot, habzó rosét, aztán isten tudja, hogy, de mindannyian lekerülünk a hegyről, és már a legújabb, szintén lazulós helyükön, a paloznaki Sáfránkert Vendéglőben ülünk.

Azt halljuk, egy éve még egy lerobbant kocsma volt itt, de megvették, átalakították, és egy jó értelemben vett vidéki konyha megteremtésén fáradoznak, amelyhez a DiVino Gozsdu szuper séfjét, Kovács Balázst is megnyerték. Minőségi alapanyagok, otthonos, családias hangulat, sok grill – ez a fő vonal, persze Homola borok kíséretében. „A Sáfránkert nem fine dining, nem csárda, nem is kockás terítős vendéglő, hanem olyan őszinte, minőségi, vidéki konyha, szűkített étlappal, ahová a vendégeink ezentúl hazatérhetnek” – mondják Homoláék.

Egy boros program nem múlhat el pincelátogatás nélkül: a paloznaki pincészetben 2009 óta készítenek borokat Szabolcsék, és a már ismert, a nagyközönség által szeretett tételeik mellett szívesen kísérleteznek is. Tradicionális módon is készülnek borok, van olyan Homola-sorozat, amely kizárólag hordós eresztésű és érlelésű, hordóválogatásokkal is büszkélkedhetnek.

Tavaly nyitották meg a pincészetnél Borteraszukat, amelyet a vendégek imádnak: csodálatos balatoni panoráma, saját bor- és pálinkaszortiment, termelői házi finomságokkal. Idén napvitorlákat, új napozószékeket vetnek be a még tökéletesebb lazulás érdekében, és persze idén nyárra is meghirdetik „Jazz Piknik” (augusztus 4–6-ig) nevű nyári boros-zenés programjukat, amelyen tavaly már jártunk, és idén is biztosan ott leszünk.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.