Paloznak, Tihany, Alsóörs, halljuk még, ezek vendéglátóink legjobb dűlőinek vidéke, tizenöt hektár az övék. A pincészet borait Homola Szabolcs névadó-tulajdonos és Homonna Attila főborász készíti. Mivel igyekeznek száz százalékot kihozni a balatoni dűlők szőlőiből – innen a poharainkba kerülő, reduktív, nyári gasztroboruk neve. Kóstolunk közülük rizlinget, szürkebarátot, habzó rosét, aztán isten tudja, hogy, de mindannyian lekerülünk a hegyről, és már a legújabb, szintén lazulós helyükön, a paloznaki Sáfránkert Vendéglőben ülünk.
Azt halljuk, egy éve még egy lerobbant kocsma volt itt, de megvették, átalakították, és egy jó értelemben vett vidéki konyha megteremtésén fáradoznak, amelyhez a DiVino Gozsdu szuper séfjét, Kovács Balázst is megnyerték. Minőségi alapanyagok, otthonos, családias hangulat, sok grill – ez a fő vonal, persze Homola borok kíséretében. „A Sáfránkert nem fine dining, nem csárda, nem is kockás terítős vendéglő, hanem olyan őszinte, minőségi, vidéki konyha, szűkített étlappal, ahová a vendégeink ezentúl hazatérhetnek” – mondják Homoláék.
Egy boros program nem múlhat el pincelátogatás nélkül: a paloznaki pincészetben 2009 óta készítenek borokat Szabolcsék, és a már ismert, a nagyközönség által szeretett tételeik mellett szívesen kísérleteznek is. Tradicionális módon is készülnek borok, van olyan Homola-sorozat, amely kizárólag hordós eresztésű és érlelésű, hordóválogatásokkal is büszkélkedhetnek.
Tavaly nyitották meg a pincészetnél Borteraszukat, amelyet a vendégek imádnak: csodálatos balatoni panoráma, saját bor- és pálinkaszortiment, termelői házi finomságokkal. Idén napvitorlákat, új napozószékeket vetnek be a még tökéletesebb lazulás érdekében, és persze idén nyárra is meghirdetik „Jazz Piknik” (augusztus 4–6-ig) nevű nyári boros-zenés programjukat, amelyen tavaly már jártunk, és idén is biztosan ott leszünk.