A pénz hatalma
A program meghirdetését követően szinte pillanatok múltán kitehettük volna a „Megtelt” táblát, ugyanis annyian jelentkeztek a Vendég & Hotel őszi, első Business Klub találkozójára, amely alapján már szinte borítékolható volt a siker. Az is jó előjelnek számított, hogy épp abba a szállodába hirdettük meg ez alkalommal a szakmai rendezvényt, amely bár csak három hónapja tart nyitva, máris 75 százalékos átlagtöltöttséget produkál. „Amit Antalóczy Marika nem tud a szállodásokat, vendéglősöket érintő jogszabályokról, rendeletekről, az csak azért lehet, mert az nincs is”, vezette fel az első előadót, dr. Antalóczy Györgyné könyvvizsgáló, adószakértő, főiskolai docens előadását lapunk főszerkesztője, Vágó Ágnes. Az évközi adóváltozásokról, és a jövőre várható új rendelkezésekről, jogszabályokról hallhattunk „bemelegítőként” igazán hozzáértő, komoly szakmai összefoglalót. Ebből többek közt megtudhattuk, hogy az idegenforgalmi adót 2011-től törli el az új kormány, és a szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy az idei év nehéz adó szempontjából, hiszen más jogszabályok érvényesek a kormányváltást megelőző fél évben, mint a második félév során. Majd kiderült az is, ki és hogyan jár jobban az adózás során még ebben a félévben, és a szállodások és vendégeik által nagyon kedvelt csomagok, akciók hogyan adóznak az elkövetkezőkben.
A szépség követei
„Nem a szépségről beszélnék elsősorban, hanem egyfajta designstratégiát mutatok be”, vezette fel előadását Fónagy Dóra belsőépítész, designer, a Design Focus alapítója, többek közt a budai Lánchíd 19 Design Hotel megálmodója és kialakítója, valamint a mostanában nagyon trendi helynek számító pesti MÁK-Bisztró megtervezője. Majd elmondta, a szállodai, éttermi design kialakítása során a luxus és a praktikum újfajta értelmezést nyert: egy mai, trendi hely „cool” legyen, és ami fő: fiatalos, egy tér több funkcióval kell, hogy rendelkezzék. Az otthonosság, a lazaság, sőt, a rendetlenség is döntő szempont a mai design terén, majd minderre a megállapításokra példákat is láthattunk a világ különböző pontjairól: Stockholmból, Barcelonából, New Yorkból.
A külföldi példák után egy magyar következett, méghozzá nagyon is kézenfekvő helyről: épp annak a hotelnek textilezési, tapétázási megoldásait mutatta ugyanis be a Bevlo tulajdonos testvérpárja, Magony Péter és Zoltán, ahol a találkozót tartottuk. Kiderült, nem kevés problémával kellett megküzdeniük a megrendeléstől a megvalósításig való úton. Például említhetnénk, hogy egy igazi minőségi textiltermék – ágysál, függöny, textilburkolat és hasonlók – gyártási ideje általában 12-16 hét, ám a Zara esetében olyan szoros volt a nyitás miatt a határidő, hogy ez leszűkült 8 hétre. Ám a Bevlosokat nem olyan fából faragták, hogy ez hátráltatta volna őket, sőt. Esetükben is igaz a mondás: a lehetetlenre csak egy kicsit várni kell. Legközelebbi munkájukról is beszámoltak: az ötcsillagos Hotel Boscolo teljes áttextilezését látják el.
A tanulás lehetősége
Innovatív, idei és jövő évre várható mosodai, mosogatási technológiai újdonságokat mutatott be a Miele Professional cég szakértője, Kardos György. Aki nemcsak az új technológiákat és géptípusokat, legújabb fejlesztéseiket ismertette, hanem előadásából az is kiderült, hogy 60 százalékos energia megtakarítást érhet el, személyzetet tarthat meg a mai, szűkös időkben, gyorsabb forgalmat bonyolíthat a textíliák terén, és a minőségét is jobban megőrizheti a tisztítandó holminak, ha valaki nem külső szolgáltatót vesz mindehhez igénybe.
Végül pedig egy olyan előadásra került sor, aminek témája igazi űrt pótolhat a hazai vendéglátás terén: ugyanis az oktatás területén van bőven mit javítani, és talán ezen segít a Metro október 18-án induló Vevőakadémiája, amelyet Haász Ákos, a cég Horeca célcsoportjának vezetője mutatott be. Idén, az első szemeszterben, derült ki a tájékoztatóból, 1-1 napos főző tanfolyamokat, barista alapképzést és bármixerek oktatását tartják az újonnan felépített budaörsi oktatóközpontban, és ami igazán biztató, hogy ugyanezeket a kurzusokat a Metro külföldön – Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában – már nagy sikerrel alkalmazza.
Az előadásokat követően a vendégek, előadók és a meghívók átsétáltak a hotel ARAZ éttermébe, ahol a kétfogásos ebédet követően (kertészsaláta pirított olajos magvakkal, majd fűszeres pácban érlelt rostélyos mézes hagyma lekvárral és tepsis burgonyával) a Flamich Gábor és Konkoly Rita páros által megalkotott FG Kézműves Csokoládé bonbonjait szolgálták fel Tóth Tamás borai mellé. Tamás az Eger melletti Aldebrőről érkezett, 30 hektárnyi szőlőjén gazdálkodik, és saját pincéjében készíti gyönyörű, különleges tételeit.
A rendezvény magas színvonalához hozzájárult még a Nespresso kávékülönlegességeivel, és Víg Bence cégvezető nevével fémjelzett Progast, amely porcelán bemutatót tartott a Klub helyszínén.
Legközelebb a Hoventa kiállítás első napján találkozunk a Hungexpo területén, ahol szerkesztőségünk az Agrármarketing Centrummal közösen szervez szakmai, üzleti partneri találkozót olyan hazai kistermelők részvételével, akik egy hiányzó láncszemet pótolnak a hazai alapanyag beszállítók terén: garantálják hosszútávon az állandó minőséget. A bemutatással, kóstolással egybekötött szakmai rendezvényre szerkesztőségünkben Milassin Mariann-nál (Telefon: 06-1/430 4553 email: [email protected]) már jelentkezni lehet.