Elbukhat az Orbán-kormány pálinkaterve

Hiába tervezte el a kormány, hogy megszünteti a bérfőzési szeszadót, ehhez Brüsszelnek is lesz szava. Márpedig annak idején a bérfőzés intézménye is veszélyben forgott.

Kevés az esélye annak, hogy Brüsszel rábólint a kormány tervére, amely szerint megszűnne a bérfőzési szeszadó. A Napi Gazdaság is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, meghirdetve 29 pontját, a megszüntetendő kisadók közé sorolta a bérfőzési szeszadót is. Ebből tavaly a korábbi évekhez képest rekordbevétel származott, összesen több mint 200 ezer bérfőzető révén nyolcmilliárd forint folyt be a költségvetésbe. Mivel jövedéki szabályozásról van szó, a módosításhoz szükséges az Európai Bizottság beleegyezése is, ám ez több szempontból is kérdéses.

Maga az adó eltörlése sem lesz egyszerű, hiszen a jövedéki termékek adóztatása szigorú rend szerint zajlik, a termékekhez minimumadó kapcsolódik. Ez alól kivételt jelent a szőlőbor, amelynek jövedéki adóját 2005-ben csökkentette nulla forintra az országgyűlés, hiszen a szőlőborra jellemzően nem vetnek ki jövedéki adót. A pálinka esetében azonban nem a minimumadó megléte a legnagyobb probléma. A csatlakozási tárgyalásokon ugyanis kemény meccseket kellett játszania a magyar delegációnak annak érdekében, hogy egyáltalán fennmaradhasson a bérfőzetés intézménye. Brüsszel ugyanis attól tartva, hogy a Magyarországon előállított pálinka piacbefolyásoló tényező lesz, igyekezett azt visszaszorítani. Piacbefolyásolásra hivatkozni nem is volt alaptalan, a Magyarországon előállított tömény szeszek negyedét teszi ki ugyanis a pálinka. Végül fennmaradhatott a rendszer és a magyar szabályozásba a kedvezményes kulcs alkalmazása is bekerült - írja a Napi Gazdaság

A hatályos szabályozás szerint kedvezményesen legfeljebb 50 liter, száz fokosnak megfelelő pálinka főzethető - ez száz liter ötvenfokos pálinkának felel meg. A kedvezményes kulcs száz fokra vetítve 138 ezer forint hektoliterenként - vagyis száz liter ötvenfokos pálinka 69 ezer forint adót keletkeztet. Az ötven fok feletti mennyiségnél már nem jár a kedvezmény, itt 276,1 ezer forint az adó hektoliterenként száz fokra vetítve. A magyar szabályozás egyébként a maximum kedvezményt veszi alapul, Brüsszel ugyanis legfeljebb ötvenszázalékos kedvezményt engedélyez.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.