Elmaradt a Királyi Szakácsok fesztiválja

Elmaradt Nagyszakácsi nemzetközi hírű gasztronómiai programja, a Királyi Szakácsok Nyomdokán reneszánsz fesztivál, melyet szombaton rendeztek volna. A szintén hagyományos Turizmusbarát polgármesterek regionális találkozóját, amely évről évre megelőzi a nagyrendezvényt, megtartották.

Kövér István polgármester szerdán azt mondta: az országnak, a szakmának el kellene döntenie, hogy a számolatlanul kínálkozó, s így egymás dolgát is óhatatlanul megnehezítő rendezvények közül melyiket támogatja. Azokért viszont érdemes volna az államnak garanciát vállalni. Ezzel kiszámíthatóvá tenné nemcsak a rendezők, de a résztvevők és a közönség életét is. Igencsak körülményes ugyanis egy hagyományos, az éves turisztikai programsorolókban meghirdetett rendezvényt lemondani, s ezt a hírt megnyugtató bizonyossággal eljuttatni a közönséghez - írta a sonline.hu.

Nagyszakácsi a múlt évben 20. alkalommal rendezte meg a királyi szakácsok versenyét. A tradíciót történelmi vonatkozás indította el: Mátyás és Zsigmond korában is földet kaptak ezen a vidéken a királyi lakomák szakértői. Megalapozott pályázatokat írhattak tehát a szervezők, a Nemzeti Együttműködési Alap (korábban Nemzeti Civil Alapprogram) Közösségi környezet kollégiuma a 3,6 millió forintos pályázatukat kiválóra értékelte. De forrásszűke miatt mégis csak a 159. helyre sorolták őket. A testület tanácsának Csizmadia László az elnöke, tagja volt korábban a kaposvári Sebők László, az Éléstár Egyesület elnöke, összességében pedig egyetlen somogyi van a döntnökök között: Udvaros Renáta civilszakértő a Társadalmi felelősségvállalás kollégiumban. 

A polgármester szerint belépőben nem is érdemes gondolkodniuk. Amikor a Balaton-part ontja magából a kiváló ingyenes programokat, halálra ítélné a rendezvényét az a kistelepülés, ami pénzt kér érte. Miután „hiénáknak eladni” nem akarták a rendezvényt, maradt a kínkeserves kilincselés a források után. Kapolcs is így jutott visza gyökereihez, két településre szűkítve a kínálatát, de legalább megmaradva a fesztiváltérképen, mondta az 500 lelkes község elsőembere.

A sonline.hu megtudta, a helyi Leader közösség minden második évben támogat eseményeket. Jövőre ezzel számolhatnak, s így talán már nem az éhkopp jut a Királyi szakácsok földjének. Amint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mint stratégiai partner is megerősödhet annyira, hogy képes legyen csapatot állítani, mert idén már erre sem futotta volna neki.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.