Elrontotta az időjárás a borfesztivált

Hatnapos hideg és eső rontotta el a szegedi borfesztivál hangulatát. A Széchenyi téren a legnevesebb borászok is kóstoltatták nedűiket. A standok bérlői nem ezen a gasztronómiai seregszemlén gazdagodtak meg - írja a Szeged Ma.

A hideg és az eső miatt több borász napokig ki sem nyitotta standját a XVI. Szegedi Borfesztiválon. Az egyik élelmes pincészet a télen szokásos forralt borral csalogatta a vendégeket. Túl nagy bevételt ez a húzás sem jelentett, egymásra borított padok jelezték, hogy az emberek ilyen időben nem kívánják még a bort sem. A borászok azt számolgatták, hogyan tudják kigazdálkodni a borsos bérleti díjat. A faházak négyzetméteréért a város 45 ezer forintot szedett be, és ehhez jött még a szállásdíj és az alkalmazott fizetése. Azt hallottuk, hogy legalább egymillió forint forgalmat kellett egy közepes stand bérlőjének lebonyolítani ahhoz, hogy nullszaldós legyen a szegedi borfesztiválozás.

„A borfesztiválokon nem a pénzkereset dominál, az idei szegedi például – az időjárás miatt – kőkemény veszteség lesz” – mondta Frittman János soltvadkerti borász. „Elsősorban borainkra szeretnénk felhívni a figyelmet, és a borbarátokkal a személyes kontaktust nagyon fontosnak tartjuk. Nálunk az első számú borfesztivál a szegedi, évek alatt rengeteg barátot szereztünk, az itteni seregszemlének valahogy más a hangulata, mint máshol” – jegyezte meg a borász.

A hagyományoknak megfelelően idén is több "Az év borásza" címmel kitüntetett termelő mutatta be remekeit: a látogatók megkóstolhatták a villányi Bock József és Polgár Zoltán, a dél-balatoni Konyári János, a soltvadkerti Frittmann János, a szekszárdi Takler Ferenc, az egri Lőrincz György mellett a Malya Ernő irányította Nyakas Pincészet borait is.Idén első alkalommal Szeged közigazgatási határain belül készített bort is kóstolhattak a vendégek a Széchenyi téren. A Szeged Cuvée alapanyagát a 71 esztendős Újvári Mihály kiskundorozsmai szőlőtőkéiről szüretelték le. A fesztiválra készített házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van.Az ásotthalmi borász, Somodi Sándor azt hangsúlyozta, hogy a jó bornak is kell a cégér, ezért nagyon fontos, hogy minőségi borokat kapjanak a vendégek.

„Szegeden már megtanulták az emberek, hogy milyen a jó bor. Kíváncsiak fejlődésre, mindenkinek megvan a kedvenc bora. Fejlődés mutatkozik a magyar borkultúrában, de még van mit tennünk” – mondta Somodi Sándor.

A seregszemlét borverseny előzte meg, amelyen avatott bírálók százhúsz benevezett bor közül választották ki a fesztivál legjobbjait. Az idei esztendőben a fesztivál „bajnokának” a Csányi pincészet 2007-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Sauvignonját választották, a legszebb fehérbor az Istvándy pincészettől a 2008-as Badacsonyi Golgota hárslevelű-sárga muskotály házasítása, a legszebb vörösbor pedig a Sauska borászat 2007-es Villány Cuvée 7-je lett, míg a zsűri döntése alapján a legszebb desszertbornak járó díjat a Monyók pincészet 1999-es Tokaji 6 puttonyos aszújáért érdemelte ki.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.