A központot a Napkori Erdőgazdák Zrt. által alapított helyi Héterdő Kft. működteti, amely az európai uniós támogatású Leader Turisztikai Attrakciók Fejlesztése Program keretében építtette a létesítményt - mondta Domina Norbert ügyvezető igazgató az MTI-nek az átadáson. A kft. a 120 millió forint összegű beruházáshoz pályázata alapján 48 millió forint uniós forrást kapott, míg a további költséget, 72 millió forintot, saját fejlesztési alapjából és hitelből fizette.
Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. igazgatósági elnöke közölte: a társaság külföldiek vadásztatásával is foglalkozik, évente mintegy 150-200 vendégvadászt fogad, s a tevékenységből mintegy 100 millió forint a bevétele. Lipták Róbert erdész tájékoztatása szerint főként spanyol, német és amerikai vadászok a vendégei a Napkor környéki erdőknek, illetve az utóbbi időben magyar csoportok is egyre gyakrabban vadásznak ott. A zrt.-nek három vadaskertje van, egy 370 és egy 80 hektáros erdőrészen vaddisznók élnek, míg egy 700 hektáros területen dámvadak és muflonok. Az állatállomány száma ma már ezres nagyságrendű.
Az erdész, aki egyben hivatásos vadász, hozzátette: a társaság foglalkozik fácán és vadkacsa neveléssel is. Az igényektől függően - különböző erdészeteknek és vadásztársaságoknak - évente 7.000-8.000 fácánt, valamint 5.000-7.000 vadkacsát keltetnek ki, s adják tovább tenyésztésre.
Domina Róbert elmondta, a helyi Erdőgazdák Zrt.-nek 400 magán erdő-gazdálkodással foglalkozó tulajdonosa van. A saját erdőterület nagysága mintegy 800 hektár, s emellett további 10.000 hektár erdő tulajdonosát segítik még tanácsadással a térségben. A társaság egy erdei iskolát is működtet a Nyíregyházához közeli Napkoron, ahol évente 900-1.000 gyermek részesül természet- és környezetvédelmi oktatásban.
A most felavatott erdei turisztikai központ 300 személyes rendezvényterme a gyermekek tanítási helye is lesz, így még több iskolás sajátíthatja el a természet-és környezetvédelmi tudást. A terem szakmai konferenciáknak és idegenforgalmi kulturális rendezvényeknek is helyet ad, amelyhez korszerű konyha és más kiszolgáló helyiségek is épültek.
Forrás: MTI