Ez került az asztalra az EU első munkaebédjén

Jól összeválogatott borok, melyekkel a konyha is igyekezett lépést tartani. Így jellemezhetnénk a magyar elnökség első munkaebédjét a gasztronómia szemszögéből. A magyar uniós elnökség minden egyes rendezvényének valamely magyar borrégió az örökbefogadója. Az első eseményen az Észak-Magyarországi borrégió borai jelentek meg - adta hírül az eu2011.hu.

A borok kiválasztásában a kimagasló minőség mellett szempont volt az is, hogy a borok az ételekkel jól párosíthatók legyenek. A gasztronómiai kiválóság mellett pedig engedjenek betekintést hazánk szőlőtermesztési, borászati kultúrájába.

Az Észak-Magyarországi borrégióról, történelméről, földrajzáról, geológiájáról, szőlőműveléséről, hagyományairól az elmúlt évszázadok során magyar és külhoni szerzők sokasága szólt. Különösen a legismertebb magyar bortermelő vidékről, az egyedülálló Tokaj-Hegyaljáról, ám - az Egri bikavérnek köszönhetően - ismertségben alig marad el tőle Eger.

Az ételek az előzetesen kiválasztott borokhoz komponálódtak. A január 7-i munkaebéd borait három neves magyar borász, Árvay János (Tokaj), Szepsy István (Tokaj) és Thummerer Vilmos (Eger) adta.

A munkaebéd borai és ételei

1) A bor: Tokaji „Pecsár” furmint 2009 (Árvay János, Tokaj)

A bor közép aranyszínű, illatában érett birsalma, vilmoskörte, citromfű, melyhez mineralitás társul kevés füsttel fűszerezve. A száraz furmintok csodálatos sokszínűsége gazdag lehetőséget kínál az ételválasztáshoz. A citrusosságra, birsre rímelve az előétel „Citrusos pulykamell érmék ropogós zeller szirmokkal” volt. Sem nem meglepő, sem nem meghökkentő fogás, azonban a borhoz illett, s segítette a segítségre aligha szoruló furmintot, melyet joggal tekintünk Tokaj elismerésre méltó száraz fehér borának.

2) Az előételt a „Póréhagymás burgonyakrémleves füstölt marhanyelvvel” fogás követte.

A leveshez ugyan bor külön nem került felszolgálásra, azonban az előételhez szervírozott furmint a leveshez is megfelelő, sőt, még megfelelőbb, mint az előételhez. A burgonyakrémleves egyébként, póréhagymával vagy póréhagyma nélkül, de leginkább a levesbetéttől, ebben az esetben a füstölt marhanyelvtől nyert egyéni karaktert.

3) A bor: Vili Papa Cuvée 2006 (Thummerer Vilmos, Eger)

Extrém sötét, rubin szín, igen intenzív illat, gyümölcsösség, fűszeres íz jellemzi, ezt a bort, amelyben jelentős extrakt édesség is mutatkozik. Az italhoz méltó alapanyagnak számít a borjúszűz, melyhez az évszaknak megfelelően, köményes cékla és csicsókás kelbimbó levélkék kerültek köretnek. Egészséges, korszerű alapanyagok egy pazar csúcsborral összekóstolva.

4) A bor: Tokaji Szepsy Cuvée 2007 (Szepsy István, Tokaj)

Szepsy István Tokaji borai többek között Gordon Ramsay és Heston Blumenthal Michelin csillagos éttermében is az itallapon szerepelnek. Ezt a borát a klasszikus tokaji arányok (30 százalék furmint, 40 százalék hárslevelű, 30 százalék sárgamuskotály) jellemzik a szőlő saját élesztőivel, hosszan erjesztve. Muskotályos, magas alkoholtartalmú bor szép savakkal és egyedülálló mineralitással.

A borhoz aranymazsolás túrófelfújtat szolgáltak fel. A hazai konyhában népszerű túróból készülő felfújt összetevői a túró, cukor, mazsola, tojás, némi liszt, csipetnyi só, ízlés szerint más fűszerek, mint a karácsony illatát idéző fahéj, s szegfűszeg. Frissen melegen tálalva kínáljuk, porcukorral megszórva. Tokaj édes borai szinte minden desszertet új fénybe öltöztetnek. Ezt tették a túrófelfújttal is.

Összességében ez a munkaebéd semmi különlegeset, különösképpen pedig semmi fényűzőt nem hozott, ám nem is ez volt a célja. Az volt, aminek készült, a tárgyalások, a munka közben a Parlamentben elfogyasztott ebéd. Jól összeválogatott szép borok kerültek az asztalra és a konyha is igyekezett lépést tartani. Főpróbának megfelelő.

Egy hét múlva, január 13-án már egy díszvacsora következik. A vendéglátó borrégió továbbra is az Észak-Magyarországi marad. A borok nem változnak, az ételek és az elvárások azonban igen. (forrás: eu2011.hu/Csíki Sándor)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.