Fagyimúzeum

(MTI) - Nemcsak a fagylaltkészítéshez használt gépeket, a fagylalt gasztronómiai történetét is bemutatja a Bologna közelében, Anzola Emiliában megnyílt fagylaltmúzeum, amelyet a Carpigiani cég indított útjára.

"Régóta dolgozunk az olasz fagylaltmúzeum megteremtésén, hiszen a gelato az egyik legismertebb és legkiválóbb minőségű itáliai terméknek számít. A fagylaltipar a második világháború utáni olasz gazdasági talpra állásában is szerepet játszott, és a mai válságban is sikeres ágazatnak bizonyul" - hangoztatta Romano Verardi, a fagylaltmúzeumot szponzoráló Carpigiani Alapítvány elnöke.
Fagylaltot már az ókori Rómában is ettek, tömegtermékké a 19-20. század fordulóján vált, amikor arisztokrata cukrászkészítményből akárhol fogyasztható, globális édesség lett.
Ebben a hordozható tölcsér segített, amelynek elkészítését a múzeum az Egyesült Államokba kivándorolt olasz fagylaltos mesternek, Italo Marchininek tulajdonítja, aki 1903-ban szabadalommal kötötte nevéhez a tölcsért. A múzeumban említést kap a szír származású Ernst Hamwi is, aki az 1904-es Saint Louis-i vásáron már tölcsérben árulta saját készítésű fagylaltját.
Anzola Emilia múzeuma húsz fagylaltgépet mutat be, közöttük a 19. században kézzel hajtott keverőktől a bolognai Otello Cattabriga 1927-ben működésben helyezett motoros fagylaltgépéig, de láthatók a legmodernebb technológiával üzemeltetett gépek is.
Az állandó fagylaltkiállítás fényképekkel, a fagylaltról szóló könyvtárral és irodalmi idézetekkel is a gelato jelentőségét hirdeti - többek között Tolsztoj és Proust is méltatta az olasz fagylaltot - írta a La Stampa napilap.
A negyvenes évektől fagylaltgépet gyártó Carpigiani saját üzeme területén nyitotta meg a fagylaltmúzeumot. Emellett működik a Carpigiani University fagylaltkészítési egyetem is.
Az olaszok tavaly fejenként hatvanhét eurót költöttek fagylaltra, egy százalékkal többet mint 2010-ben - közölte a Confartigianato kézműipari szövetség. Olaszországban közel harmincnyolcezer kézműves fagylaltozó üzemel, kilencvenezer embernek adva munkát. Tavaly a fagyizók száma 2,3 százalékkal emelkedett.
Az idei nyáron az olasz fagylaltozók összesen hatszáz különböző ízű fagylaltot kínáltak.


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.