Figyelem, itt a határidő!

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által szedett új díjtétel, amelyet az élelmiszerlánc-vállalkozások tevékenységével összefüggésben bevétel-, illetve jövedelemarányosan kell megfizetni, ugyanis a hivatal által végzett felügyeleti tevékenységet kockázat alapon kell ellátni.

A díj a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szedi be, az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bevétele, amelyet az élelmiszer-biztonságot és minőséget biztosító hatósági munkára köteles fordítani. Felügyeleti díjat a 2012-ben élelmiszerlánccal összefüggő tevékenységet végző vállalkozások fizetnek, azoknak, akik 2012-ben nem végeznek ilyen tevékenységet, nincs bevallási és fizetési kötelezettségük. Az élelmiszerlánc szereplők a korábbi években is fizettek igazgatási szolgáltatási díjakat a felügyeleti szervek eljárásai során, az új díj részben ezeket váltja ki úgy, hogy az egyes
piaci szereplők terhelése kiegyenlítettebbé válik, miközben a teljes díjterhelés alig változik.

A felügyeleti díj bevallás határideje május 31., a díjat két egyenlő részletben július 31-ig és következő év január 21-ig kell megfizetni. A bevallás leadásának elmulasztása esetén mulasztási bírság szabható ki, a határidőig meg nem fizetett díj után késedelmi pótlékot kell fizetni. A felügyeleti díj bevallását és megfizetését a NÉBIH ellenőrzi, idén a hivatal a díj újdonságára tekintettel és az ügyfelek kérésére a bevallási időszakot június 30-ig meghosszabbította és az idei ellenőrzések során rugalmasan kezeli a felügyeleti díjjal kapcsolatos jogszabálysértéseket.

A felügyeleti díj hatálya alá tartoznak többek között az engedélyezett vagy regisztrált élelmiszer-vállalkozások, ezek közé tartozik a vendéglátás, ezen belül a szállodai vendéglátás.Szállodai vendéglátás esetén a szálláshely szolgáltatás, melynek része a kötelező reggeliztetés, nem tartozik a felügyeleti díj hatálya alá, azonban a szobai minibárból történő italértékesítés és az éttermi vendéglátás díjköteles.

Abban az esetben, ha a kereskedelmi szálláshelyen rendezvényt tartanak, amelyen külső alvállalkozó a végzi a vendéglátó tevékenységet, szálláshely üzemeltetője a helységeket biztosítja, a vendéglátó tevékenységet végző vállalkozó tevékenysége díjköteles.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.