Ez azonban nem kis feladat. Nem csak a világ legjobb sztárséfjeinek filozófiái miatt, hanem Klein egyedülálló filozófiáját sem könnyű megvalósítani egy teljes hónapon keresztül.
NINCS ÁLLANDÓ ÉTLAP
A sztárséfek havonta történő bemutatkozása, váltakozása Klein és csapata számára azt jelenti, hogy rugalmasnak kell lenniük, el kell fogadni azokat az elkészítési módokat és alapanyagokat, ahogy egyébként nem dolgoznának, vagy azokat az ízeket, főzési módokat, amelyeket amúgy sosem használtak korábban konyhájukon. És mindezt úgy kell megvalósítaniuk, hogy az eredmény mindennap tökéletes legyen.
„A legnagyobb nehézséget az jelenti, nálunk nincs idő arra, hogy bármihez is hozzászokjunk. Más konyhák jól bejáratott szisztémák szerint működnek, húsz-harmincféle fogást kínálva. Nálunk egy hónap alatt kerül az étlapra ennyi új étel, ami aztán a következő hónapban onnan lekerül” – mondja Klein, aki sok-sok éve dolgozik a Hangar–7 konyháján, korábban sous-chef pozícióban alkotott évekig ugyanitt.
FOLYAMATOS JELENLÉT, RÖVID KITÉRŐVEL
Az eredetileg francia származású, strasbourgi születésű Klein korábban a müncheni Marshall éttermet vezette, ahol megszerezte élete első Michelin-csillagát is még 2002-ben. Rá egy évre pedig chef de cousine-ként csatlakozott az Ikarus csapatához. Az étteremben töltött kilenc éve alatt rövid kitérőt tett a csendes-óceáni Laucala szigetére, hogy konyhai szakértelmét egzotikus praktikákkal gazdagítsa. 2014-ben tért vissza ismét az Ikarusba, elfogadva a Hangar–7 keretein belül szervezett vendégszakácsok fogadására kialakított koncepciót Eckart Witzigmann főnöksége alatt.
LÁTOGATÓK A KONYHÁN
Szervezés, kivitelezés, tervezés, logisztika – Klein minden áldott nap reggeltől késő estig minden munkafázist az irányítása alatt tart. Három fiatal, tehetséges kollégája támogatja az összetett feladat sikeres megvalósításában: Jörg Bruch, Tommy Dananic (ők ketten 2005-ben csatlakoztak a csapathoz, akkor még tanulóként) és Domonik Fitz a cukrászok munkáját vezeti, Matthias Berger pedig az étterem munkáját irányítja. A konyhán harmincan dolgoznak, a három szinten lévő vendégtérben déltől estig húszan szolgálják ki a vendégeket. Mindenütt tökéletes az összhang, összecsiszoltan teszik a dolgukat, csendben, de mindig vidám, nyugodt légkörben telik a nap. Megszokták mindannyian, hogy szinte vendégseregek mennek át folyton a konyhájukon, a konyhai részben lévő „Séf asztala” is mindig foglalt. A világ különböző részeiről érkeznek a szakmai vendégek és a pusztán érdeklődő gasztroturisták, hogy részesüljenek abban az élményben, amelyet úgy hívnak: topételsor a Hangar–7 csapatának tolmácsolásában.
Forrás: Hangar–7 Ikarus Étterem, Salzburg