A Francia Turisztikai Hivatal, a Maison de la France magyarországi képviselete által szervezett sajtótájékoztató a Francia Nagykövet, Monsieur René Roudaut üdvözletével kezdődött. Ezt követően a vendégeknek és a sajtónak bemutatták Gard megye attrakcióit, kulturális, gasztronómiai és idegenforgalmi nevezetességeit, illetve Tavelt, amely Franciaország legelső rosé bor termelő falva.
A két helység között kapcsolat nem kis részben a veszprémi származású Doktorits-Neubauer Juditnak köszönhető, aki több kulináris látogatást tett már Christine Chapot-nál, aki Tavel-ben egy Clévacances jelölésű „Jardin de Bacchus” fizető vendégház tulajdonosa. Kettőjük ötletéből született a kulturális, gasztronómiai és turisztikai kapcsolat a két borfalu között.
2008 szeptemberében egy hat fős etyeki delegáció vett részt a „Cuisine en fęte” (A konyha ünnepe) gasztronómiai eseményen, melyet Tavel-ben a „Cuisine et Terroir” (Konyhaművészet és Terroir) alapítvány szervezett. Viszonzásképpen egy Tavel-i delegáció érkezett az Etyeki Pincefesztiválra 2009. május 23-24-én, ahol a Gard megyei Idegenforgalmi Hivatal bemutatta a megye turizmusát. Marketingtervükben Magyarország is feltörekvő piacként szerepel.