Gyegyói ízek új köntösben

A Kárpát-medence magyar lakta vidékeiről verbuvált tízfős szakembergárda élére a szolnoki Pálszabó Mihályt kérte fel a rendezvény egyik védnöke, Benke László szakácsolimpiai bajnok, mesterszakács és -cukrász.

A felkérés célja az volt, hogy az augusztus 4-i „Gyegyói ízek új köntösben” elnevezésű gasztrofesztivál hozadékaként összeállítsanak egy, a székelyföldi Gyergyószék hagyományos étkein alapuló felfrissített receptgyűjteményt.

Gyergyószék minden fakanálforgatója hozzájárulhatott ahhoz, hogy ne merüljenek feledésbe a gyergyói ételek, s hogy a térségbe érkező turisták is megkóstolhassák a hagyományos ízeket. Azon túl, hogy a tradicionális helyi különlegességek mindegyike természetesen asztalra került, a rendezvényre a Kárpát-medence különböző térségéből érkező tíz mesterszakácsnak az ottani specifikusan helyi alapanyagokból kell ízlésük, tudásuk és fantáziájuk szerint a régi ételeknek és ízeknek új zamatot és tálalást adni. Ilyen előzmények után készült el hetvenféle étel Gyergyószentmiklóson, ezek képezik majd az új gyergyói receptes könyv alapját is. A tízfős mesterszakács-garnitúrát a szolnoki Pálszabó Mihály irányította.

"Összeállítottam egy többgenerációs csapatot, mely fiatal és idősebb tagjainak is felelőssége lesz, hogy miként tudjuk ötvözni a hagyományt és a korszerűséget az ételek elkészítésénél - mondta Pálszabó Mihály a szoljon.hu kérdésére. - Itt arra kell gondolni, hogy a kamra polcán álló üvegben száradozó fűszereket friss fűszernövényekre cseréljük fel, vagy, hogy az egészségtelen rántással való sűrűsítés helyett tejszínnel, esetleg saját alapanyaggal dúsítunk."

Miután a székely ételek többnyire nehéz, laktatós, gyakran zsíros eledelek, a nyugati turista számára nehezebben emészthetők. Gyergyószék idegenforgalmának fejlesztése és a visszajáró vendégek megtartása érdekében ezért érdemes elkészíteni, éttermekben kínálni azok megreformált változatát is. A mostani rendezvényen kialakított receptekből, hasonlóan az Új Néplap éves kiadványához, egy új, egy friss szellemű szakácskönyv kerülhet a gyergyószéki vendéglősök kuktamestereinek kezébe, ihletadóként.

Forrás: szoljon.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.