A felkérés célja az volt, hogy az augusztus 4-i „Gyegyói ízek új köntösben” elnevezésű gasztrofesztivál hozadékaként összeállítsanak egy, a székelyföldi Gyergyószék hagyományos étkein alapuló felfrissített receptgyűjteményt.
Gyergyószék minden fakanálforgatója hozzájárulhatott ahhoz, hogy ne merüljenek feledésbe a gyergyói ételek, s hogy a térségbe érkező turisták is megkóstolhassák a hagyományos ízeket. Azon túl, hogy a tradicionális helyi különlegességek mindegyike természetesen asztalra került, a rendezvényre a Kárpát-medence különböző térségéből érkező tíz mesterszakácsnak az ottani specifikusan helyi alapanyagokból kell ízlésük, tudásuk és fantáziájuk szerint a régi ételeknek és ízeknek új zamatot és tálalást adni. Ilyen előzmények után készült el hetvenféle étel Gyergyószentmiklóson, ezek képezik majd az új gyergyói receptes könyv alapját is. A tízfős mesterszakács-garnitúrát a szolnoki Pálszabó Mihály irányította.
"Összeállítottam egy többgenerációs csapatot, mely fiatal és idősebb tagjainak is felelőssége lesz, hogy miként tudjuk ötvözni a hagyományt és a korszerűséget az ételek elkészítésénél - mondta Pálszabó Mihály a szoljon.hu kérdésére. - Itt arra kell gondolni, hogy a kamra polcán álló üvegben száradozó fűszereket friss fűszernövényekre cseréljük fel, vagy, hogy az egészségtelen rántással való sűrűsítés helyett tejszínnel, esetleg saját alapanyaggal dúsítunk."
Miután a székely ételek többnyire nehéz, laktatós, gyakran zsíros eledelek, a nyugati turista számára nehezebben emészthetők. Gyergyószék idegenforgalmának fejlesztése és a visszajáró vendégek megtartása érdekében ezért érdemes elkészíteni, éttermekben kínálni azok megreformált változatát is. A mostani rendezvényen kialakított receptekből, hasonlóan az Új Néplap éves kiadványához, egy új, egy friss szellemű szakácskönyv kerülhet a gyergyószéki vendéglősök kuktamestereinek kezébe, ihletadóként.
Forrás: szoljon.hu