Házi pálinka és disznótor turistáknak: a csatát elvesztették, de a harc még nem ért véget

Május 15-én hatályba lép a kistermelői módosítása 52/2010 FVM rendelet besorolással. Az 53 civil szervezet aktív közreműködésével benyújtott javaslatok közül volt, amelyek meghallgatásra találtak, de a falusi turisztikai szolgáltatók számára inkább további problémákat, mint eredményeket hozott a rendeletmódosítás. A civilek azonban nem hagyják annyiban.

Az 53 civil szervezet, élükön a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége és a Szövetség az Élő Tiszáért tavaly módosító indítvány nyújtott be a hármas minisztériumi kistermelői rendeletre, annak érdekében, hogy előnyösebb szabályozások vonatkozzanak a falusi vendéglátásból és a helyi termények előállításából élőkre. Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület Piacépítési programvezetője a Napi Turizmus kérésére értékelte az új rendeletet, és elmondta, sajnos az új rendeletben nem születtek olyan intézkedések, amelyek árban nagyobb versenyképességet biztosítanának a hazai gazdáknak és az érintett turisztikai szolgáltatóknak, mivel őket továbbra is magas járulékok és adók terhelik. Nem sikerült elérni azt sem, hogy a falusi vendégasztal szolgáltató házi vágásból értékesíthesse a sertés, juh, kecske, szarvasmarha termékét vendégeinek, még alapos hőkezelés után sem. Szükséges továbbra is a vágóhídi vágatás. Azaz a magánházaknál turisztikai céllal értékesített disznótoros programok továbbra is illegálisnak számítanak.

A civilek azonban nem pihennek. Szabadkai elmondta, mihelyst feláll az új kormány, beadnak egy indítványt a falusi turizmus céljait szolgáló házi disznóölések legalizálására, amelyre az uniótól nemzeti kulturális örökség jogcímén kérnek engedélyt. „A falusi vendégasztal szolgáltatással kapcsolatos könnyítések sem kerültek be az új rendeletbe sőt, csak nehezíti a szolgáltatók helyzetét, hogy a falusi vendégasztal helyett egy új fogalom, a kistermelői vendégasztal szerepel, ami azonban mást jelöl. Míg a kistermelők nem fagyaszthatnak élelmiszert, és termelniük is kell, addig a falusi vendégasztal szolgáltatóra nem vonatkoztak ilyen megkötések, egyszerűen megvehette a környékbeliektől az élelmiszert, erre építve a turistáknak nyújtott szolgáltatást. Mivel azonban az utóbbi fogalom kikerült a rendeletből, számos szolgáltató, aki a közlemúltban falusi vendégasztal szolgáltató címen nyert pályázati támogatást, tanácstalan abban a kérdésben, hogy most mi is vonatkozik rá” – magyarázza Szabadkai, aki elmondta, a továbbiakban lépéseket tesznek azért is, hogy a kormány visszaállítsa az eredeti szabályozást és egyben a falusi turizmus adómentességét. Pálinkával, borral, továbbra sem lehet kínálni a vendégházaknál a turistákat, és rendszeres kistermelői vásárokat sem lehet üzemeltetni például a turisták által gyakran látogatott helyszíneken. E két utóbbi kategória is kimaradt ugyanis a rendeletből, módosításuk nem a kistermelői, hanem a piac és vásár szabályait leíró két másik rendelet, illetve a jövedéki és más törvények módosításával valósulhat meg, amelyre hamarosan erőfeszítéseket tesznek a civilek.

Az újonnan megjelent kistermelői rendelettel kapcsolatos észrevételeiket a rendelet előkészítésében közreműködő két szervezet, a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) és a FATOSZ közös sajtóközleményben kívánja megjelentetni a napokban.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.