Természetesen korántsem önzetlen meghívásról van szó, hiszen a lakásétterem vendégei egy átlagos éttermi vacsora árát fizetik a menüsorért. Talán éppen ezért – illetve mert a számlaadás a legritkább esetben tartozik a műfaj koreográfiájához – volt az első időkben illegális ez a fajta vendéglátás. És tulajdonképpen a dolog misztikuma, a titkos szájhagyomány útján történő vendégkeresés, a tiltottság édes gyümölcse garantálta azt a hozzáadott értéket, amely a lakáséttermek villámgyors karrierjét segítette.
Nem igazán trendi hely
Manapság már Magyarországon is számtalan ilyen jellegű hely működik, ám az áprilisban megnyitott Romani Platni alighanem páratlan, hiszen ilyen különös gasztronómiai egységet nemcsak Budapesten, hanem világviszonylatban sem nagyon lehet találni még egyet. Ugyanis ez nem csupán egy szimpla roma lakásétterem Budapesten, a Ferencváros szívében, hanem létrehozói olyan célokat tűztek ki maguk elé, amelyek elsősorban nem a csúcsgasztronómia reprodukálását jelentik, és az üzemeltetők sem ebből akarnak meggazdagodni.
Kettős cél – nyitás a nagyközönség és a cigányság felé
A Ferencvárosi Tanoda és a Közért Ifjúsági Iroda közös projektje ugyanis felvállaltan egyfajta antidiszkriminációs program kísérlete, amelynek célja, hogy mindenkihez közelebb hozza a roma kultúrát. Mindezt az egyik legkönnyebben emészthető módon valósítja meg: a gasztronómia közvetítésével.
A Romani Platni ugyanakkor egyfajta, a kerület roma lakosságán belüli missziót is felvállal, azt, hogy a konyha titkain keresztül kicsivel tágabbra nyissa a cigányság számára a nagyvilágra nyíló ablakot.
„A fiatal roma lányok egyfajta átmeneti kultúrában nőnek fel, amelynek már nem része a cigány gasztronómia ápolása – mondja Orsós Sándor szociális munkás, a Romani Platni szakmai irányítója. – Számukra fontos lehet, hogy megtanulják elkészíteni a hagyományos roma ételeket, mint a bodog, a muzsgyej, a gánca, a zsurmo vagy a marunci.”
Malvin néni meg az indiai konyha
Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben a projektgazda, az Esély Központi Egyesület számára komoly vállalás, hogy a programban részt vevő roma lányok és asszonyok – azok, akiknek kisujjában van a cigány ételek minden csínja-bínja (mint a ki tudja, hány éves Malvin néni) megismerkedhessenek az általuk ismeretlen, távoli vidékek ízeivel, ételeivel is.
„A múltkor Sándor útmutatásával készítettünk indiai ételt, az nagyon finom volt” – mondja Malvin néni. Arra a kérdésre azonban, hogy megfőzné-e otthon a családjának, határozott nemmel felel.
Férfiember a konyhán?!
„Tulajdonképpen azt szeretnénk, hogy a lányok, asszonyok kedvet kapjanak ahhoz, hogy maguk is belefogjanak egy lakásétterembe. Talán lesz közülük, aki vendéglátósként folytatja valahol – mondja Orsós Sándor. - Ehhez most még egyelőre csak az alapfokú konyhai és vállalkozói ismereteket tudjuk megadni, de a heti egy közös főzés óráit igyekszünk a leghasznosabban tölteni.”
A hírek szerint a jó hangulat garantált, de nem ritka a késhegyre menő vita sem. A meglehetősen konvencionális roma kultúrába ugyanis nehezen fér bele, hogy a konyhában egy férfiember dirigáljon… Márpedig ha tetszik, ha nem, a Romano Platni tűzhelye mellett Orsós Sándor a főnök.
Nehogy már éhen haljon a kedves vendég!
„Nem könnyű összeegyeztetni a mai gasztronómiai trendeket a roma hagyományokkal – magyarázza Orsós. – Ha egy lakásétterem létrehozása a cél, akkor nyilvánvalóan menüben kell gondolkodni. A cigányok azonban ritkán készítenek ételsort, általában egyféle fogás kerül az asztalra, viszont abból hatalmas adagokat fogyasztanak. Ráadásul az ételek igen kalóriadúsak, ezeket nem lehet sorba fűzve tálalni, mert még az átlagnál edzettebb gyomor számára is nehezen lenne elviselhető.”
Vagyis a jelenleg trendi, kis adagokra és több fogásra épülő vendéglátási irányzat teljesen idegen a roma gasztronómiától, és Sándornak közelharcot kellett vívnia a Romani Platni szakácsnőivel, akik szerint ilyen kis adagokkal nem lehet kiszúrni a vendégek szemét!
„Még ha össze is tudunk szedni egy csokorra való, garantáltan cigány fogást, ezeket egyszerűen képtelenség ízharmóniába rendszerezni – folytatja Orsós. – Épp ezért a koncepció az, hogy a lakásétterem menüsorában bemutatjuk a roma gasztronómia egy-egy képviselőjét. És kísérletet teszünk néhány különleges fűszer vagy alapanyag integrálására a roma receptekbe.”
A Romano Platni az Open Society Institut és a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal támogatásával, az Esély Közösségi Egyesület és a Közért Egyesület szervezésében a ferencvárosi Tűzoltó utcában várja a fúziós roma konyhára és a roma kultúrára nyitott, érdeklődő vendégeket. A lakásétterem vacsoraidőpontjairól a romaniplatni.blogspot.com honlapon található bővebb információ.
Boros Attila
Vendég & Hotel / 2011. június