Horvát-magyar hagyományőrző programok uniós támogatással

A kulturális örökség megőrzését, javítását és ápolását, a kulturális turizmus fejlesztését tűzte ki célul a határon átnyúló együttműködési program megvalósításával Zala, valamint a horvátországi Medimurje és Koprivnica-Krizevci megye.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében CULTUREVIVE II. címmel megvalósuló projektről kedden tartottak sajtótájékoztatót Zalaegerszegen.

Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere a közös projekt egyik erényének nevezte, hogy a programban a hagyományőrzésnek olyan szeletét vették "górcső alá", ami összefüggésben van a turizmussal és az idegenforgalommal. Kiemelte azt is, hogy a közös projektben civil kezdeményezésre a horvát és a magyar emberek, önkormányzatok közelebb kerülnek egymáshoz.

Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke szólt arról, hagy a határon átnyúló együttműködés elősegíti a régió hagyományos programkínálatában szereplő mesterségek, szokások és értékek friss ismeretanyagának bővítését is.

Elmondta, hogy jövő májusban Zalaegerszegen, a kézműves házban horvát és magyar mesterek részvételével tapasztalatcserén alapuló képzéseket tartanak. A népi mesterségek közül azokat a szakágakat emelték ki, ahol valamelyik "partner erősebb és tudja a többieket tanítani", és amelyik területen további együttműködésre van lehetőség. Példaként említette a fazekasságot, amelynek terén Zala kiemelkedő hagyományokkal rendelkezik és amit "a csáktornyaiak kitűzött célként kezelnek az ifjúság nevelésében". A gyékényszövésben sokat lehet tanulni a kaproncai mesterektől, a bőrtárgy-készítésben, szalmafonásban viszont a korábban ismert technikák "visszatanítására" van szükség - sorolta a példákat Skrabut Éva.

A projekt keretében hagyományőrző programokat is tartanak; szeptemberben Kapronca (Koprivnica) városában reneszánsz fesztivált rendeznek, decemberben pedig Csáktornya (Cakovec) lesz a házigazdája a hagyományos horvát karácsonyi vásárnak és nemzetközi kiállításnak.

Jövő év májusában Zalaegerszegen, a Gébárti-tó melletti kézműves ház ad otthont a magyar- horvát családi pünkösdi rendezvénynek, valamint a népi hagyományőrzők fesztiváljának.

A csaknem 96 ezer eurós (majdnem 30 millió forintos) összköltséggel megvalósuló programra a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, valamint a két horvátországi partner - Kapronca Város Idegenforgalmi Közössége és a Muraközi Kezek Egyesülete - 80 ezer euró uniós támogatást nyert el.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.