Illusztris külföldi vendégek a Mikszáth téri kézműves sörfesztiválon

Újra itt a Főzdefeszt! 2012 június első hétvégéjét Józsefváros Önkormányzatának jóvoltából a Palotanegyed legszebb terein, a Mikszáth téren és a Szabó Ervin téren tölthetjük a legjobb hazai kézműves sörök kóstolgatásával.

Tavaly májusban rendezték meg az első hazai kézműves sörfesztivált, hogy életet leheljenek a Csipkerózsika-álmát alvó magyar sörfőzésbe. Tavaly októberre Csipkerózsika táncba vitte a fél várost, több tízezren voltak kíváncsiak a rengeteg újdonságot felvonultató őszi Főzdefesztre. A közönség érdeklődésének hatása felmérhetetlen: azóta számos új sör születet, új műfajok vetették meg a lábukat, a sörfőzők elkezdtek gondolkodni, tanulni, kísérletezni, a pesti kocsmák azon tanakodnak, hogyan tehetnének csapra kézműves söröket, és egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek a kezdeti cél, hogy a jó magyar kézműves sör kuriózumból széles körben hozzáférhető gasztronómiai tényezővé váljon. 

A nyár első három napjára ismét összetrombitálták hát a hazai sörfőzés legjobbjait a Mikszáth térre, a Krúdy Gyula utcába és a Szabó Ervin térre, hogy megkóstolhassuk, mit főztek azóta, ki merre indult, mit talált ki a sörkedvelők kényeztetésére. Péntektől vasárnapig huszonegy kézműves sörfőzde jelenik meg a rendezvény helyszínén, hogy bemutassa tavaly óta szélesedő kínálatát, vagy régi receptjeik felturbózott változatait. Lesznek újdonságok is: bemutatkozik az elmúlt évtized egyetlen új brewpubja, a miskolci Zip’s Brewhouse-t, mely főzdének a sörei amúgy csak Miskolcon kóstolhatóak. A meglepően zöldalmás ízvilágú Golden Ale-jük külön figyelmet érdemel. A dombóvári Kissler fügés sörrel támad, a Békésszentandrási Sörfőzde vilmoskörtés különlegességet küld a fesztiválra. A Serforrás a hordóérleléssel egészen kitűnőre varázsolt Korty söre mellett elhozza az évek óta Borsodban rejtegetett almás sörét is. Bemutatkozik a Csobánkai Betyár, Öregsör, Bárány is, illetve a Fóti Kézműves Sörfőzde is bemutatja első - még elnevezésre váró - 8%-os barna sörét. A csepeli Rizmájer a porterével és a kukoricás Cortezzel száll ringbe, a Stari újra főzi legendás Ír Vörös sörét. Huszonegy magyar sörfőzdérkezik a fesztre, köztük olyan új szereplőkkel, mint az üllői Franzberger, a magyarhertelendi Kapucinus és pilisvörösvári Rotburger
Az idei év legizgalmasabb fejleménye, hogy miután nemrég legalizálták itthon is a házi sörfőzést, a legelszántabb házi sörfőzők megszállták a kézműves sörfőzdéket és náluk főzték meg nagyban extrém/felháborító/izgalmas/brutális/gyönyörű söreiket hogy a Főzdefeszten bemutathassák a sokkírozódni vágyó nagyérdeműnek – ők a gerilla-sörfőzők, a jövő harcosai. A Hopaholic sátorban a tavalyi dupla fesztiválnyertes Grabanc mellett meg lehet majd kóstolni a D.S.O.T.G.-t, ami annyit tesz: Dark Side of the Grabanc – tehát a Grabanc fekete változatát – és az elsősörös Hopfanatic főzde Bitterfly nevű IPA-ját. A Kálvin téren a Hara’Punk egy kibelezett Trabantból fogja csapolni a Papap O’Hara nevű erősen komlózott sötétbarna sörét. A Házi Sörfőzők sátrában az extrém fekete és édes, szupererős Olaszházi Bitument kóstolhatjátok.
Az idén először lesz a Főzdefeszten standja a Brit Nagykövetségnek a Fuller’s söreivel, és a BeerBier csapat olyat hoz a Mikszáth térre, ami egész Európában párját ritkítja: a végtelenül érzékeny tradicionális angol sörműfajt, a ’real ale’-t mutatja be a Főzdefeszt közönségének. A ’real ale’ lényege, hogy a sör a csapolás helyszínén éri el végső készültségi fokát, és ott is tovább él, változik – a pincemester feladata, hogy a lehető legtökéletesebb formában jusson el a fogyasztóhoz. Míg Nagy-Britanniában a CAMRA tevékenységének hála, a ’real ale’ már nem ritkaság, a La Manche csatornán túl szinte soha sehol nem található ilyesmi.
Csehekből is erős lesz a felhozatal, ezúttal nem egy-egy cseh sörfőzdét hívtak meg, hanem a Budapesten egyre aktívabb cseh kocsmákat – a Pivót és a Hrabalt - kérték fel a standállításra, így itt lesz a Nova Paka-i, nymburki, treboni sörök mellett az erős félbarna Zatec, és a még erősebb fekete Pardubicky Porter, valamint a Kout és a vyskovi sörfőzde sörei. A rozsnyói Kaltenecker ismét hozza majd a szokásos jó formáját, és a Főzdefeszt legdrágább sörét, az exkluzív, 13%-os, Tokaji Aszús hordóban érlelt, fenyős-borókás B27-et.
Idén először bajor stand is lesz - a Sörmanufaktúra idehozza a ratebeer szerint Németország legjobb sörének tartott Schneider Weisse Aventinust, ezt az sötét, erotikus búzaduplabakot, és a vitathatatlanul legzseniálisabb bajor alapbúzát, a Schneider Weisse Originalt, mely mellett a nagy müncheni márkák nyugodtan elbújhatnak szégyenükben. Ha minden igaz, Bajorország legjobb búzasörfőzdéje mellett itt lesz Bajoroszág leginnovatívabb sörfőzdéje a Camba Bavaria is a maga jellegzetes, kísérleti komlózású Pale Ale-jével. A Főzdefeszten megteszik az első bátortalan lépéseket a magyar cider-kultúra feltámasztása irányában, és a Liquid Gold standján csapon lesz az alföldi Sunlight cider!
A sörgasztronómia tavaly óta – és az idei első Főzdefeszt Antisznob Sörvacsora óta – létező kifejezéssé avanzsált. Az antisznob sörvacsorát prezentáló Zappa, a Blues Kocsma, a Leonardo, a Darshan, a Don Leone és idén már a Nostro is külön sörös menüvel készül a fesztiválra, és lesz komlós truffel egy sörbolond cukrásztól, valamint helyben füstölt pisztráng és sok meglepetés-finomság.
A fesztiválra a belépés ingyenes.

A részt vevő Sörfőzdék listája:

armando _otchoa
Bors
Brandecker
Csobánkai Kézműves Sörfőzde
Fóti Kézműves Sörfőzde
Franzberger
Hara’Punk
Hopfanatic
Kaltenberg
Kaltenecker
Kapucinus
Kárpi
Kissler
Köles
Mályi
Palóc
Rizmájer
Rotburger
Serforrás
Stari
Zip’s Brewhouse


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.