A magyar borászat dinamikus fejlődése a rendszerváltást követően megindult, a gasztronómia modernizációja csak az ezredforduló után. A sommelier az a szakember, akinek e két világot össze kell kötnie az asztalnál. Mert „a sommeliernek nem az a dolga, hogy valami fantasztikus borszakértő, egy Master of Wine legyen. A sommelier a gyakorlat embere, vendéglátós szakember, aki jártas a gasztronómiában, a borok világában és a vendéglátásban, tud bánni a vendéggel, a vendégért van, nem a borért” – mondja Lukács Szabolcs, a 2007-es magyar pohárnok-bajnok. Igaz-e, hogy ez a jövő hivatása, és hogy a sommelier munkája az élet iskolájával egyenlő, ahogy Giuseppe Vaccarini világbajnok állítja?
A kedden, a Gundel étteremben rendezett kerekasztal beszélgetés résztvevői ambivalens képet festettek a sommelier szakmáról. Magyarországon csak a csúcséttermekben alkalmaznak pohárnokot, de a honi gasztronómia zömében sem az anyagi források, sem a minőségi iránti igény nem adott. Lukács Szabolcs szerint a szakmai háttér gyenge, egy magyar sommelier a világpiacon csak a „futottak még” kategóriáig juthat el. A hazai pohárnokok versenyhátrányban vannak a rendkívüli presztízsű és anyagi gondokkal nem küszködő brit, francia, olasz és skandináv kollégáikkal szemben. A megújuló Sommelier Magyar Bajnokság fő célja és missziója éppen e szakma presztízsének növelése és a bor-gasztronómiai kultúra széles körű elmélyítése. Ezt célozza az első alkalommal megrendezendő Pannon Borkedvelő Kupa is, melyen borértő fogyasztók, amatőrök mérhetik össze tudásukat. A csúcsgasztronómiában tehát már itthon is nélkülözhetetlen a sommelier munkája, akinek sajátos feladata a magyar bor hangsúlyos promóciója. „A jó sommelier nagyon jó vendégpszichológus és nem erőlteti saját ízlését a vendégre, annál inkább igyekszik kitalálni a gondolatait” – hangsúlyozta Rohály Gábor. A pohárnok ért a háttérmunkához, az eszközgazdálkodáshoz, az étterem általános működtetéséhez és kapcsolatot tart a borászatokkal is. A jó vendéglős nagy felelősséggel ruházza fel a sommelier-t, szabad kezet ad a beszerzésben, a pohárnok szabja meg egy étterem bor- és ital-arculatát. Az a cél, hogy ne csak a high end-éttermekben, hanem a „középosztályi” konyhákon is dolgozzon sommelier, hogy a jó ízlés kultúrája és a szaktudás minél hétköznapibbá váljon. Manapság a sztár chefek korát éljük és talán egy-két éven belül hasonló nimbuszra tesznek szert a sommelier-k is. A XVII. Sommelier Magyar Bajnokság és az I. Pannon Borkedvelő Kupa tudatosan ezt a célt törekszik szolgálni.
• A Sommelier Bajnokság célja ennek a (minden magas színvonalú gasztronómiai és borkultúrával rendelkező országban) elismert szakmának a továbbfejlesztése, presztízsének javítása.
• Források híján a Magyar Sommelier Szövetség az elmúlt évben nem rendezett nyilvánosan bajnokságot, ezért kötött 3 éves, 2012-ig tartó keret-megállapodást a szervezési és bonyolítási jogokról a soproni Bormarketing Műhellyel. A Műhely nem egyszerűen rendezvényszervező instrumentuma, hanem kreatív szakmai partnere a Szövetségnek.
• Így a bajnokság gondolatisága a Szövetség és a Műhely együttműködésének hatására megújul, és a zsűri kibővül: külföldi szakértők, vendéglátós és borász szakemberek is részt vesznek az értékelésben. Az eddig megszokottól eltérően nem csak a 3 dobogós nevét hozzuk nyilvánosságra, hanem az induló létszám egyharmadát, illetve a nemzetközi trendnek megfelelően az 12. helyezésig jutó versenyzők nevét (vö. chilei VB-vel, ahol az ASI az 54 indulóból a 12. helyezésig hozta nyilvánosságra a helyezéseket). A mezőnyben hátrább végzetteknek is fontos a verseny, de nem cél, hogy valaki esetleg azért kerüljön hátrányos helyzetbe, mert nem volt éppen jó formában stb.
• A bajnokság azért igyekszik minél több indulót mozgósítani, mert a felkészülés és a verseny, mint minden vizsga, a vizsgázó, végső soron a szakma fejlődését szolgálja.
• A Magyar Sommelier Szövetség elnöke, Kozma Kálmán azt is hangsúlyozza, hogy: „aki eddig sommelier magyar bajnok lett, sokat profitálhatott ebből a sikerből a sajtóban való megjelenéstől az állásajánlatokig, nem beszélve az erkölcsi elismerésről”.
• A szakma és a borkultúra kiszélesítését célozza a Pannon Borkedvelő Kupa, mely a Műhely innovációja, és játékos formában igyekszik szolgálni a kultúra e végtelenül fontos szegmensének, a bor- és gasztronómiai kultúrának a fejlődését.
• A szakmai elismerés csak akkor teljesedhet ki, ha a fogyasztók is elismerik a sommelier-k munkáját és tudását, elvárják a segítségét, amikor beülnek egy étterembe, mert tudják, hogy „a sommelier művészete minden alkalmat felejthetetlen eseménnyé tesz az asztal mellett” (Giuseppe Vaccarini)
További információk: www. sommelier.hu; www.soproniborvidek.hu
Forrás: Élelmiszer online