Jó szezont zártak a balatoni kempingek

Az idei szezonban az optimista várakozásokat is felülmúlva, 10-11 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a Balatontourist Zrt. által közvetlenül és közvetve működtetett, részben már bezárt, részben szeptember végén záró 18 balatoni kempingben és két másik szálláshelyen - tájékoztatta Székely Ferenc vezérigazgató-helyettes az MTI-t szerdán.

Az üdülőrégió legnagyobb kempingláncát üzemeltető cégnél a nyár elején még csak 5 százalékkal nőtt az előértékesítés, illetve előfoglalások száma, ami kedvező változást ígért a tavalyi stagnálás után. Az idei szezonban 175 ezer vendég 630 ezer éjszakát töltött a Balatontourist szálláshelyein, ami 10-11 százalékos növekedés a vendégéjszakákban az előző évihez képest. Ez 7-8 százalékban a vendégszám emelkedésnek, 3 százalékban a hosszabb tartózkodási időnek volt köszönhető. A vendégkört felerészt kitevő külföldi, valamint a hazai kempingezők száma hasonló arányban nőtt. A külföldiek között kiugróan emelkedett a holland, a szlovák, a cseh, és a lengyel turisták száma. A küldő partner csődje ellenére javarészt sikerült visszahódítani a dán vendégeket is, és nőtt a német, osztrák, belga, svájci kempingezők száma is.
Székely Ferenc elmondta, hogy a rég nem látott forgalomnövekedés a kedvező időjárás mellett a beruházásoknak és a szolgáltatás bővítéseknek is köszönhető. Több mint százmillió forintot fordítottak új mobilházak vásárlására, egy új étterem nyitására, napkollektoros medencefűtés megteremtésére, valamint fürdőszobák, játszóterek és a kempingfelszerelések felújítására. A növekvő igényre tekintettel bérsátrakat vásároltak, mivel a tapasztalatok szerint egyre többen vágynak a kempingélményre, mint életformára, de nem kívánnak ezért sátrakat vásárolni vagy cipelni, így fellendülőben van a felszerelt sátrak, lakókocsik, mobilházak bérbe adása. Az olimpia és a focibajnokság miatt kiemelt figyelmet fordítottak a tv-hálózatok felújítására, és az internet elérhetőség biztosítására.
A kempingek a főszezonban hétvégeken csaknem teljes, hét közben 70-80 százalékos kapacitáskihasználtsággal üzemeltek. A jövőbeni cél, hogy a vendégek tartózkodási idejének meghosszabbításával növeljék a forgalmat.
Az SCD Csoport hajdani, balatoni kempinghálózatot is tartalmazó érdekeltségeit tavaly megvásároló Turisztika Hungária Kft. kempingtulajdonos projektcégei közül 16 ellen indult felszámolási eljárás, ami nem befolyásolta eddig az egységek működtetését. "A különböző tulajdonba és üzemeltetőhöz került kempingegységek láncolatként való továbbműködtetésében nagy fantázia van, ezért a közös marketingben és értékesítésben nem terveznek változtatást a jövőben sem" - mondta a vezérigazgató-helyettes.
A hálózat működtetését koordináló Balatontourist a nagyobb egységeit (Balatonfüreden, Siófokon, Balatonszemesen, Révfülöpön) maga üzemelteti, a többit franchise rendszerben működteti bérlők bevonásával. A kempinghálózathoz az idén csatlakozott a szántódi Rév kemping is, továbbá a társaság üzemelteti a Siófok Club 218 Apartman-házat és a Balatonlellei Part Hotelt is.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.