Az országban elsőként katalógus készült az egy hete hungarikummá nyilvánított csabai kolbászról, a kiadványt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatta be sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.
A csabai kézműves kolbász egyediségét, tradícióit, készítését, továbbá a termelőket bemutató katalógus kapcsán Fazekas Sándor elmondta: a csabai kolbász egyedülálló ízvilágú, kiváló népi eredetű, világszerte ismert élelmiszer. Ez a hungarikum jól kifejezi a magyarságra jellemző alkotóerőt – hangoztatta a miniszter. Kijelentette: van létjogosultsága a kézműves magyar élelmiszereknek, a csabai kolbászt 180 termelő készíti Békéscsabán. A kolbász sokkal több, mint termék vagy ételrecept, megtestesíti azt a kultúrát és világfelfogást, amely szerint „saját termékeinket megbecsüljük, ismertté tesszük” – mondta Fazekas Sándor.
A miniszter közlése szerint a hungarikumok népszerűsítésére hamarosan marketingkampány indul, illetve az értékmentő tevékenységet folytató egyesületek számára több mint 150 millió forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre a védett termékek népszerűsítésére.
Vantara Gyula (Fidesz-KDNP), Békéscsaba polgármestere elmondta: a kolbászkészítés élő néphagyomány a városban, az ösztönző jogi környezetnek köszönhetően az elmúlt másfél évben újjáéledt a kistermelés. Ismertetése szerint a csabai kolbász különlegességét gazdag paprikázása és borsmentessége adja.
A hagyományteremtő szándékkal készült kolbászkatalógusba azok a regisztrált kistermelők kerülhettek bele, akik megfeleltek az egyszerűsített állategészségügyi vizsgálaton, illetve folyamatosan megfelelő mennyiséget tudnak szállítani a csabai kolbászból – mondta Vantara Gyula. Közlése szerint a kolbász kultúráját bemutató kolbászfalu jövő nyárra készül el a Békés megyei városban.
A színes, A/5-ös, 44 oldalas katalógus a kolbászkészítés tradíciója mellett 14 kézműves kolbászkészítőt, azaz a termelőt is bemutatja – közölte a polgármester. Terveik szerint évente újabb termelőkkel bővítik a kört, a katalógust minden évben kiadják majd, emellett online megjelenést is terveznek.
A 8 ezer példányban megjelent kolbászkatalógust békéscsabai és gyulai szálláshelyeken, Budapesten, valamint a csabai kolbászfesztiválon terjesztik, a város az elkészítéséhez az Agrármarketing Centrum pályázatán nyert 4,5 millió forintos támogatást.
A katalógus szerint a kézműves csabai kolbász védjegyoltalom alá helyezése folyamatban van. Békéscsabán egyaránt készül vékony- és vastagkolbász, a csabai kolbász alatt ez utóbbit, azaz a vastagkolbászt kell érteni, amit máshol szaláminak hívnak.
Előzmények
● Már 1934-ben a termelők kérésére védjeggyel védte a Csabai kolbászt Békéscsaba város önkormányzata, valamint támogatta a piacra jutásukat.
● A szocializmus alatt a kistermelés megszűnt, de a kolbászkészítés a családi a családi tradíciókban tovább élt. A kolbászkészítés máig élő hagyomány Békéscsabán.
● A Csabai kolbászfesztiválnak és az ösztönző jogi környezetnek köszönhetően az elmúlt másfél évben újjáéledt a kistermelés.
● Békéscsaba Város Önkormányzatának célja, hogy segítse a helyi kistermelők piacra jutását és megerősödését. ennek egyik eszköze a kolbászkatalógus.
● 2013. szeptember 25-én a Csabai kolbász hungarikum lett.
Forrás: Élelmiszer Online