Berendezik a Budai-hegység erdejét

A feladatunk, hogy berendezzük az erdőt a turisták számára - idézte egykori elődjét Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Az idézet a talán egyik legkedveltebb magyar természetfilm sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon Pilist bemutató epizódjában hangzott el 1979-ben. Azóta sok víz folyt le a Dunán; volt lehetősége folyni, bár Rockenbauer Pál örökbecsű sorozatában, a börzsönyi rész végén egy szakértő még a Bős-Nagymaros vízlépcső ránk eső részének előnyeit ecseteli.

De ne kanyarodjunk el túl messze a szerdai délelőttől, mely, ha az égi ösvényekről figyelemmel kísérte, Rockenbauert is örömmel tölthette el, hiszen az Országos Kéktúra Pilisi Parkerdő Zrt. által rekultivált 113 kilométerét adták át szerda délelőtt ünnepélyes keretek közt. 

És, hogy Zambó Péter se a levegőbe beszéljen: a Pilis-Visegrádi-hegység, Budai-hegység kék jelzése mentén valóban elkezdték berendezni az erdőt. Újra festették a turista jelzéseket. Ahol az eső elmosta, ott kiegyengették az ösvényeket. Kihelyeztek 50 padot és asztalokat a pihenyőhelyeken. Épült 25 tűzrakóhely, 4 esővédő kunyhó, 3 gyalogos híd, és 3 nyilvános wc. Szintén rendbe tették 4 forrás környékét - sorolja Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. A szerdai eseménynek nem véletlen az 1929-ben épült Árpád-kilátó adott otthont Budapest II. kerületében.  Az egykor az Erzsébet-kilátó megépültét is kezdeményező fővárosi vendéglátós, Glück Frigyes közreműködésével kialakított Látó-hegyi Árpád-kilátó szintén megújulva várja a fővárosra ebből a perspektívából letekinteni kívánókat. A látvány önmagáért beszél: a késő őszi napsütésben fürdő kilátó alatt mélyen a párába burkolózó város éli szmogriadótól épp megmenekült mindennapjait. A II. kerület pedig adja magát, hiszen - mint azt Láng Zsolt, a kerület polgármestere is megerősítette - Budapest legzöldebb kerületéről van szó, de a kék jelzés is itt fut a leghosszabban a város területén.

A természet előbb volt, mint mi - így Láng Zsolt utalva vendég mivoltunk erdőbeli megbecsülésének fontosságára. Ezzel vélhetően nincs mindenki tisztában, így nem véletlen, hogy - mint arról Lomniczi Gergely tájékoztatott - nemrég mintegy 50 köbméternyi szemetet sikerült a parkerdő területén összegyűjteni. És messzire vezetne, de pont a szerdai esemény gyülekezési pontjának szánt Fenyőgyöngye vendéglő környékén épülnek az erdő lágy ölén az egykori zártkertek helyén olyan méretű lakó ingatlanok, hogy láttukon a korábban a sajtó vizsgálódásai szerint a telke határát az erdő rovására önkényesen kitoló Csipak Péter vállalkozó is talán ámul. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései keretében idén nyáron útjára indított programból mostanáig megvalósult a nemrég átadott és 70 millió forintból felújított Som-hegyi turistaház, a 45 millióból rendbe hozott Jurta Tábor fogadóépület és Király-kúti kőház. Megkezdték a Szentendre határában álló Kő-hegyi menedékház, illetve Pilisszentlélek közelében a Fekete-hegyi turistaház felújítását.

Az 1938-ban István király halálának 900. évfordulóján elkészült Kéktúra, mely akkor Európa legelső hosszú távú turistaútja volt, 910-ről mára 2000 kilométernyi Kékkörre nőtt. A szerdán ünnepélyesen átadott Kéktúra szakaszon kívül még további 1887 kilométer szeli keresztül az ország tájait. Felújításukra remélhetőleg elég lesz a 2,3 milliárdos költségvetés a megvalósítás 2013.03.01. - 2015.02.28. közötti ideje alatt. A teljes egészében Regionális Operatív Programokból származó pénzből a fentiekhez hasonló módon születik újjá az útvonal.

Merjük remélni, ha tegyük fel 2025-ben egy stáb újabb másfélmillió lépesre indul a megújult Kéktúrán, rendezőjük nem néz többé olyan bánatosan a kamerába, mint annak idején Rockenbauer Pál egy silány minőségű vagy már csak romokban létező turistaház láttán. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.