Kemencés falu a Zsóry fürdő szomszédságában

Az elmúlt két évben jelentősen fejlődött a turizmus Szihalmon - tudtuk meg Bóta József Sándor polgármestertől. Az országos hírű mezőkövesdi Zsóry Fürdőtől alig három kilométerre levő faluban egyre jobban felismerik a vendégvárás jelentőségét.

Bóta József Sándor a Turizmus Online-nak elmondta, hogy Szihalmon hét, szabadtéren működő kemencével udvart nyitottak. Itt turisztikai, gasztronómiai rendezvényeket tartanak,  hagyományos népi ételek készítésére invitálják a vendégeket. Tavaly jelentették meg a Szihalmi Útikalauz-t, mely sok fotóval és térképpel illusztrálva mutatja be a község látnivalóit és  hasznos tanácsokat, útbaigazítást nyújt a turistáknak.

Szihalom fontos része a Zsóry Fürdő közvetlen szomszédságában, az Ostoros patak melletti  450 ingatlanos üdülőfalu. A fürdőhöz a faluból három kilométer hosszú kerékpárút is vezet, amelyet egyre többen használnak a bringások közül. Többen túrákat is szerveznek. Az elmúlt időszakban tíz utcában újították fel a járdát és az útburkolatot az Új Széchenyi Terv keretében.

Támogatással szeretnék felújítani a falu parkosított központját, mely  szintén fontos turisztikai attrakció lehet. Az egyházi, a gazdálkodási hagyományok, szokások megőrzésére nemrég anyagi támogatást nyertek, melyből önálló kiadványt, illetve CD-t készítenek. A jövőben még inkább szeretnék bemutatni az érdeklődő vendégeknek a paraszti kézművesség eszközeit és tárgyait, valamint a kisállattenyésztés sokszínűségét.

Április végén tartják az idén tíz éve alakult Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület jubileumi programját kiállítással és bemutatókkal. Májusban a falu búcsúja keretében találkozóra "hívják haza" a Szihalomról elszármazottakat. Június elején lesznek a kemencés Falunapok gasztronómiai fesztivállal.  Augusztus 20-án Szent István-napi  kemencés kenyérünnepet tartanak. Szeptemberben a Kálvária Búcsúra hívják a vendégeket. Novemberben hagyományőrző disznóvágás lesz a sláger, decemberben pedig a karácsonyra készülve az adventi hagyományokat elevenítik fel. 

A polgármester arról is szólt, hogy a következő másfél-, két évtized legfontosabb turisztikai fejlesztése a helyben talált gyógyvizek feltárása és hasznosítása lesz. A kémiai vizsgálatok szerint  ezek a vizek elsősorban a bőrbetegségek gyógyítására alkalmasak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.