Kérsz kaktuszt?

Mindenki hallott már Los Angelesről, de vajon hányan ismerik Los Angeles megalakulásának történetét? A város eredeti neve Pueblo De Los Angeles, ami Angyalok városa néven vált ismertté, és eredetileg ez egy spanyol település volt, amely 1781-ben 11 spanyol telepes család e területre költözésével jött létre. Ma a Los Angeles-i városközponttól nem messze található ez a rész, és mexikói kulturális centrumként működik.

A város első utcája a Wine Street volt, amelyet később, 1877-ben Olvera Streetre neveztek át, Augustine Olvera első megyei bíró tiszteletére. Az Olvera Streeten több történelmi épület is található, ezek közül a legrégibb az Avila Adolbe, amelyet még1818-ban Don Francisco Avila építtetett. Az Olvera Street dugig van mexikói butikokkal és bódékkal, mivel itt minden turista megfordul, aki csak L.A-be látogat, ezért az ajándéktárgyaknak gondolt dolgok tárháza e boltok mélyén szinte kiapadhatatlan.

Első fecske, bevállalós nagyi, mandolinozó nagypapa

Ahol sok turista megfordul, ott sok a vendéglő is. Több mexikói étterem található a nevezetes utcában, közülük most látogassuk meg a város első mexikói vendéglőjét, a La Golondrinát. Maga az épület (ez a Pelanconi house) az első téglaépülete volt Los Angelesnek, 1855-ben épült fel. Itt nyílt meg 1924-ben a La Golondrina. A vendéglő neve fecskét jelent, ugyanis a mexikóiak körében az a hit kering, hogy az az épület, amelynek eresze alá egy fecske fészket rak, a tulajdonos számára nagy szerencsét hoz. A jelenlegi tulajdonos Vivian Bonzo, akinek a nagymamája, Consuelo Castillo De Bonzo nyitotta meg annak idején a vendéglőt. A nagymama gyerekkorában, ötévesen érkezett szüleivel Mexikóból, majd felnőve feleségül ment egy olasz emigránshoz, John Bonzóhoz, aki az olaszországi Piedmontból származott. A bevállalós nagyi elképzelése az volt, hogy kizárólag Mexikóból származó, hagyományos ételeket kínál. (KIEMELÉS) Míg a nagymama főzött, férje, senor Bonzo mandolinjátékával szórakoztatta a vendégeket. Karácsonykor betlehemes játékokat is bemutattak a vendégtérben. A vendéglő egyre sikeresebbé vált. Pedig a berendezés sosem volt hivalkodó, és ma sem az. Tradicionálisan mexikói: a dekoráció primitív, paraszti kézi faragásokból áll, amelyek egyszerűek, mégis szemet gyönyörködtetők. A teljes belső design egy mexikói hacienda vendégházára emlékezteti a vendéget. Több kisebb helyiség van, ahol a hűvösebb napokon nyitott kandallóban ropog a tűzrevaló.

Fiesta, sombrero kalap, megbízható személyzet

A vendéglő teraszán, a különböző helyiségekben az év 365 napján tart a fiesta, a partizás, bulizás. Hölgyek és urak énekelnek, táncolnak tradicionális mexikói viseletben, dalaikat Mariachi zenekar kíséri. Az együttes 3-10 tagból áll, persze mindannyian színes mexikói viseletben pompáznak, a nagy sombrero kalap gyakorlatilag kötelező mindannyijuknak. Borravalóért az asztaloknál külön is szórakoztatják a vendégeket.
Az üzlet vezetéséért Sonya Rodrigez general manager és egyben mesterszakács a a felelős. Munkájában fő támasza Anna De La Vega, a helyettese. A bárt pedig a fő bártender, Adrian vezeti, aki immár fél évszázada (!) a „Fecske” alkalmazottja. Az étteremben a kiszolgálás mindig előzékeny, precíz és hibátlan. Természetesen ültetés van itt is, de azt a vendég dönti el, hogy a teraszon vagy valamelyik belső helyiségben akar-e helyet foglalni.

Mexikó Los Angelesbe költözött

Miután a vendég letelepedik, megjelenik a muchacho (segédpincér) salsákkal (finomra vágott hagyma, paradicsom, paprika, cilantró) és egy nagy tál kukoricachipsszel. Utána a pincér felveszi az italrendelést. A ház különlegessége a margarita (tequila, cointreau , friss citromlé ), amelyet nagy, öblös, sózott szélű pohárban, jéggel szolgálnak fel (15 dollár). Különböző kaliforniai borok (chardonnay, merlot, cabernet sauvignon) poharaztatva 7 dollárba kerül,nek üvegekként 28-30 dollárba. Mexikói és amerikai sörök is kaphatók, poharanként 4,50-6 dollárért. Az előételek közül a legjellegzetesebb a Guacamole, amely finomra vágott zöldhagyma, paprika, paradicsom, cilantró és passzírozott avokádó keveréke, ehhez kukoricachips való. Ebből a családi, nagyméretű adag 13 dollár. A levesek közül tradicionális választás az Albondigas (mexikói zöldségleves húsgombóccal) 6,95-ért. Ha pedig valaki későn kelő, és ebédidőben inkább reggelizne, mexikói Huevos Rancherost kérhet, amely melegített salsaszósz két tükörtojással. Kenyér helyett inkább tortillát adnak mellé, ennek két változatát készítik: lehet fehérlisztből vagy kukoricalisztből sütött lepény.
A főételek közül jellegzetes a Carne Asada (mexikói beefsteak), a pikáns fűszeres szószban pácolt marhaszelet grillen sütve mexikói körettel (paradicsomos fűszeres lében főzött rizs és úgynevezett freholes sült babfőzelék) 19,45-ért. Chile Relleno (zöldpaprika sajttal, hússal vagy rákkal megtöltve, majd egy tojásos lisztes panírban kisütve) mexikói körettel 16 dollárért. Enchiladas de Mariscos (két, fehérlisztből készült tortilla királyrákkal töltve, tomatillosalsával leöntve) mexikói körettel szintén 16 dollárért. Borrito Especial (nagy, fehérlisztből készült tortilla dinsztelt rákkal és sajttal töltve) mexikói körettel 14 dollárért. Cochinita Pibil (malachús, 24 órát achiote-val fűszerezett, friss citruslében pácolva, banánlevélben sütve) 15 dollárért. Carnitas (húsos disznószelet egzotikus físzerekben pácolva, zsír nélkül kisütve) mexikói körettel 13 dollárba kerül. Cuisado de Puerco (nagy tál finomra vágott erős zöldpaprika, disznópörkölt, apróra vágott kaktusz – tüskék nélkül – és paradicsom sütve) 14 dollárért.
A ház jellegzetes desszertje a házilag készített Flan (custard) 6 dollárért és a Platanos Con Salsa (banán, forró eperszósszal leöntve), ez 7 dollárba kerül.
A bőséges ebéd vagy vacsora után jólesik a séta a város eme forgalmas utcáján, ahol egymást érik a mexikói árusok. Érdekes, hogy a mexikói folk art bizonyos mértékben hasonlít a magyarra, például abban, hogy a mexikói zászló színe szintén piros, fehér, zöld, akárcsak a miénk. Ha pedig valaki séta közben még folytatná a falatozást, annak sincs akadálya, ilyenkor például kérhető Churo, amely egy hosszúkás, cukrozott sült tészta. A tésztája hasonlít a mi csörögefánkunkra.
Ha tehát nem jutnánk el valaha Mexikóba, semmi gond: csak egy kiadós séta a Los Angeles-i Olvera Streeten, és máris bárki úgy érezheti, kicsit Mexikóban járt.

Győri Róbert (Hollywood)
Vendég & Hotel / 2012. június


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.