Két fél egy egész

25 fős viszonteladói csapatnak mutatta be a közelmúltban Ciprus turisztikai kínálatát és látnivalóit a Taurus Reisen.

Az utazásszervező ügyvezetője, Haythem Jamel, aki személyesen is elkísérte a túrára a csoportot, elmondta, hogy a társaság tavaly kínálta először Ciprus északi, Törökország által 1974-ben megszállt részét, az idén pedig a Ciprusi Köztársaság klasszikus üdülőhelyeivel (Aiya Napa, Limasszol) bővítette kínálatát. Az iroda a Wizz Air járatain bérel helyet utasainak a nyári főszezonban, a helyszínen magyar nyelvű idegenvezetőt is biztosít.

A csoport a larnakai repülőtérről egy csendes határátkelőn keresztül busszal, várakozás nélkül jutott el az északi részen található Famagustára, ahol az ötcsillagos Salamis Bay Conti Hotelben töltötte az első két éjszakát. A színvonalas szálloda kiváló saját stranddal és belső medencével is rendelkezik.

A strandok homokosak errefelé, míg az északi rész túloldalán fekvő Kyrenia környékén inkább sziklás a part. Ennek ellenére az utóbbi vidéken nagyobb a nyüzsgés, több a szálloda, így aki nyugalmat keres, inkább Famagustát válassza.

Az északi területen elsősorban 4- és 5-csillagos hoteleket ajánl a társaság, amelyek többsége az utóbbi évek során épült vagy lett kompletten felújítva. Ne lepődjünk meg a rengeteg kaszinó láttán, minden jobb hotelben működik egy 24 órás pénznyerő komplexum, ennek oka, hogy Törökországban tiltott ez a tevékenység.

Délen eltérő a kínálat, ott 2-5-csillagos hotelek és önálló apartmanok között válogathatnak az utasok. Miközben az all inclusive koncepció északon már bevett gyakorlat - bár egyes hotelekben csak az étkezések mellé kínálják korlátozás nélkül a helyi alkoholos, illetve -mentes italokat -, mutatóba azért már délen is akad „mindent bele”-szálloda.

 

A politikai megosztottság ellenére a turisták szabadon mozoghatnak az ország két fele között, a biztonsági helyzet pedig mindkét oldalon kiváló. Az egyetlen viszonylagos nehézséget a brit örökségből itt maradt bal oldali közlekedés adja, emiatt az autóbérlőktől külön óvatosságot kérnek.

Az iroda az idei évre 1000-1200 utast tervez kivinni Ciprusra. Haythem Jamel szerint az utasok többsége a déli részt választja majd a desztináció jobb ismertsége miatt.

Dél-Cipruson a pénzügyi válság esetleges negatív hatásaival nem lehet találkozni, a boltok, éttermek üzemelnek, a pénzkiadó automatákból egyszerre 300 eurót bárki kivehet, és bátran lehet használni vásárlásra is a bankkártyákat. Mi több, a válság hallatán elijedt turisták miatt több helyen olcsóbbak lettek az árak, így nem árt szétnézni az étteremsoron, mert akár 8-10 euróból meg lehet ebédelni.

Az ország sajnálatos megosztottság várhatón még jó ideig fennmarad, hallottuk többektől is, ugyanakkor az enyhülés jelének tekinthető, hogy egyre többen járnak át a „másik oldalra”, ott jártunkkor például muzulmán zarándoknők buszával találkoztunk a déli részen, a Larnakai Sós-tó mellett fekvő, Hala Sultan Tekke derviskolostornál.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.