Az eseményen a készítés és a kóstoltatás mellett kiemelten kezelik a káposztával kapcsolatos ősi hagyományokat, a gyalulást és a taposást is - mondta el Kiss Gyula polgármester az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Nyíregyházán.
Demecserben a káposzta termesztésének és savanyításának nagy múltja van. A tavalyi program alkalmával csak az önkormányzat konyhájának dolgozói húszezer darab töltött káposztát készítettek, és több mint húsz mázsa káposztát használtak fel például a toroskáposzta elkészítéséhez. A polgármester szerint idén az ételekben felhasznált összes káposzta mennyiségét le fogják mérni, ezt tekintve várhatóan nem hivatalos rekord születik majd.
A programsorozat pénteken egész napos horgászversennyel kezdődik, szombaton kilenc órától a városi sporttelepen indul a főzőverseny. A délután folyamán a látogatók versenyszerűen próbálhatják ki a káposzta gyalulását, mindkét napon délidőben pedig a szakszerű taposást mutatják be.
Forrás: MTI