Az új szervezet célja, hogy javuljanak a kisléptékű gazdasági kezdeményezések működésének jogi és gazdasági feltételei, mivel így a helyi termelés és kereskedelem erősíthető – derül ki a szövetség közleményéből. A szervezet a kis környezetterheléssel járó élelmiszertermelés és -feldolgozás, illetve kézműves termék-előállítás és -értékesítés segítésére fókuszál.
Szabadkai Andrea, a Kislépték megválasztott elnöke szerint az újonnan létrejött szövetség befolyásolni kívánja a jogszabályi környezetet, de a kézművesek társadalmi megbecsülésének javításáért és a fogyasztói tudatosság növeléséért is végzi szakmai, érdekképviseleti tevékenységét. Az alapító szervezetek között vannak többek között a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is. A szövetség tagjai és pártoló tagjai egyaránt lehetnek szervezetek és magánszemélyek.
A gazdák együttműködése is cél
Kőváriné dr. Bartha Ágnes, elnökségi tag kiemelte: „E szövetség létrejötte hiánypótló. A termelőkért folytatott jogszabályi akadálymentesítés, a szemléletformálás, ismeretátadás és a környezetkímélő termelés érdekében eddig eseti jelleggel végzett együttműködést az alapítók most rendszeresen, formális szervezet keretei között folytatják, hazai és nemzetközi szinten is".
Mircz Nárcisz elnökségi tag szerint pedig fontos lenne a kistermelői rendelet további módosítása, hogy a gazdák együttműködve, egymás alapanyagát feldolgozva is értékesíthessenek saját előállítású terméket. Ezzel csökkenthető lenne az alapanyag termelők kiszolgáltatottsága a felvásárlói árak ingadozásának, és növelni lehetne a termék-előállítás hozzáadott értékét is.
Forrás: agrarszektor.hu
Forrás: Élelmiszer Online