A keddi könyvbemutatón Komondi Pétert Barták Balázs kérdezgette, aki bevallotta: több elnevezés van, amit, nem vasi származású lévén, Szombathelyen hallott először.
Ezek egyike a nyulica, azaz a rókagomba, amely fontos hozzávalója a könyvben Lancsák Károly által ajánlott háromházi szarvaspörköltnek.
A Vas megyei gasztrotúra legnagyobb részét azok az oldalak teszik ki, amelyeken előbb interjúkat olvashatunk egy-egy vendéglő tulajdonosával vagy séfjével, majd az ő receptjeik következnek. Szerepel a könyvben erdei gombaleves hajdinagombóccal, bozsoki töltött karaj, vasi kanászpecsenye, tökmagolajos túróval töltött sertésszelet…
Barták Balázs, Komondi Péter, Hutflesz Mihály
Barták Balázs, Komondi Péter és Hutflesz Mihály a könyvbemutatón
Komondi Péter, amellett hogy újságíró és pszichológus, hobbiszakács is. Már gyerekkorában is folyton a konyhában sürgölődött, s ez a szenvedélye azóta is elkíséri. Az otthoni gyakorlatozáson túl több mint tíz éve szervezi a vasi média-főzőversenyeket.
Vas megye nem egységes gasztronómiai szempontból: az Őrség ízvilága inkább a zalai Göcsejével rokon, míg a megye északi tájainak konyhakultúrájára Sopron is hatással volt.
A legjellegzetesebb étkeket a klasszikus falusi fogadókban tudjuk elcsípni. „Fontos alapanyunk a helyi tejüzemből érkező valódi, friss túró és tejföl – túrógombócunk sikere nagyrészt ennek köszönhető. Vendégeink nagyon kedvelik továbbá gazdag Őrszem-tálunkat, valamint a vadpörköltet dödöllével, ami igazi őrségi különlegesség” – nyilatkozza a kötetben Móricz Sándor szalafői vendéglős.
A kötetet kiadó Régiófókusz Nonprofit Kft. vezetője, Hutflesz Mihály a könyvbemutatón elmondta: két és fél millió forintos pályázati támogatás segítette a Vas megyei gasztrotúra megszületését, 1000 példányban adták ki. A színes, fényes papírra nyomtatott, igényes kivitelű könyvet a kézműves termékekhez hasonlította az ügyvezető: a digitális korszakban ezekre, azokra is egyre többen vágynak.
Forrás: alon.hu