Könyvbemutató: Vas megyei gasztrotúra

Vas megyei gasztrotúrára invitálja olvasóit Komondi Péter. Most megjelent kötete a térség jellegzetes étkeihez nyújt útmutatót, és nem mellékesen számos jó éttermet mutat be - adta hírül az Alpokalja Online .

A keddi könyvbemutatón Komondi Pétert Barták Balázs kérdezgette, aki bevallotta: több elnevezés van, amit, nem vasi származású lévén, Szombathelyen hallott először.
Ezek egyike a nyulica, azaz a rókagomba, amely fontos hozzávalója a könyvben Lancsák Károly által ajánlott háromházi szarvaspörköltnek.
A Vas megyei gasztrotúra legnagyobb részét azok az oldalak teszik ki, amelyeken előbb interjúkat olvashatunk egy-egy vendéglő tulajdonosával vagy séfjével, majd az ő receptjeik következnek. Szerepel a könyvben erdei gombaleves hajdinagombóccal, bozsoki töltött karaj, vasi kanászpecsenye, tökmagolajos túróval töltött sertésszelet…
Barták Balázs, Komondi Péter, Hutflesz Mihály
Barták Balázs, Komondi Péter és Hutflesz Mihály a könyvbemutatón
Komondi Péter, amellett hogy újságíró és pszichológus, hobbiszakács is. Már gyerekkorában is folyton a konyhában sürgölődött, s ez a szenvedélye azóta is elkíséri. Az otthoni gyakorlatozáson túl több mint tíz éve szervezi a vasi média-főzőversenyeket.
Vas megye nem egységes gasztronómiai szempontból: az Őrség ízvilága inkább a zalai Göcsejével rokon, míg a megye északi tájainak konyhakultúrájára Sopron is hatással volt.
A legjellegzetesebb étkeket a klasszikus falusi fogadókban tudjuk elcsípni. „Fontos alapanyunk a helyi tejüzemből érkező valódi, friss túró és tejföl – túrógombócunk sikere nagyrészt ennek köszönhető. Vendégeink nagyon kedvelik továbbá gazdag Őrszem-tálunkat, valamint a vadpörköltet dödöllével, ami igazi őrségi különlegesség” – nyilatkozza a kötetben Móricz Sándor szalafői vendéglős.
A kötetet kiadó Régiófókusz Nonprofit Kft. vezetője, Hutflesz Mihály a könyvbemutatón elmondta: két és fél millió forintos pályázati támogatás segítette a Vas megyei gasztrotúra megszületését, 1000 példányban adták ki. A színes, fényes papírra nyomtatott, igényes kivitelű könyvet a kézműves termékekhez hasonlította az ügyvezető: a digitális korszakban ezekre, azokra is egyre többen vágynak.

Forrás: alon.hu


Jön az Országos Étterem Hét

Jön az Országos Étterem Hét 

Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.
Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.