Ihatóvá tették a 10 ezer éves búzát

Elkészült az első hazai gyártású biosör. A különösen tiszta ital egy tudományos kutatóközpont, egy egyetemi tanszék, egy biogazdaság és egy ellenőrző-tanúsító szervezet összefogásával jött létre. A gabonanemesítéstől a palackozásig ívelő projekt eredménye nem csak jóízű és vegyszermentes, de antioxidánsokban, nyomelemekben is gazdagabb a többi sörnél.

Az MTA Agrártudományi kutatóközpontja, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke, a Körös-Maros Biofarm Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. fogott össze 2008-ban, hogy létrehozzák az első hazai biosört. A fejlesztés „Organikus egészségvédő biosörök kifejlesztése és gyártása” címmel hazai pályázati támogatást is nyert.

A választás a 10 ezer éves alakorra esett – ismertette az előzményeket a kutatóközpont projektben résztvevő tudományos munkatársa. Megyeri Mária kifejtette, ennek az ősi búzának az organikus nemesítését − egyedüliként Magyarországon − az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja vállalta, a tavaly elhunyt Dr. Kovács Géza irányításával.

A szakember elmondta, az alakor tulajdonságai alapján kiválóan megfelel az organikus bio-, vagy ökológiai termesztés feltételeinek. Nagyon ellenálló a főbb gombabetegségekkel szemben, ott, ahol elvetették, erős gyökérzete és intenzív növekedése miatt szinte egyáltalán nem marad meg a gyom, ugyanakkor a gyengébb talajokon is megfelelően terem. Ez azt jelenti, hogy termesztésénél sem műtrágyákat, sem gyomirtót vagy gombaölőt nem kell alkalmazni. Emellett kiemelkedőek a gabona beltartalmi paraméterei, például magas az antioxidáns- és mikroelem-koncentrációja, amelyek funkcionális, a tápértékük mellett egészségvédő, és -javító élelmiszerek előállítására is alkalmassá teszik.

A projektben résztvevők eredeti elképzelései és a pályázati követelmények miatt is fontos volt, hogy az új ital a söriparban eddig nem alkalmazott bio-komponensekből készüljön, és értékesebb legyen a többi sörnél. Erre a felhasznált búza alkalmas, ám meg kellett oldani, hogy ezeket az értékeket a feldolgozás alatt is megőrizze. Ezt a munkát a gyártástechnológia kidolgozásával a Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke vállalta.

Először is vizsgáltuk az alakor összetételét, kémiai-fizikai paramétereit – mutatta be a gyártástervezést az egyetem tanszékvezetője. Hegyesné Dr. Vecseri Beáta kiemelte, a malátagyártás technológiája, majd a sörgyártás optimalizálása először labor, majd „félüzemi” körülmények között zajlott. Az első komolyabb mennyiség, még nem a végleges összetevőkkel, idén márciusban készült el Orgoványban. Borostyán színű ital lett, amely magában hordozza a felsőerjesztésű élesztő aromáit, a komló fűszeres, citrusos ízével együtt.

Az elkészült sörnek, bár konzorciumi tagként minden folyamat a szemünk előtt zajlott, teljesítenie kellett a bio tanúsítás szigorú feltételeit, de ettől többet is – hangoztatta a nemesítést, az alapanyag-termesztést, a feldolgozást és a forgalmazást ellenőrző és tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) projektvezetője. Kanyó Zsolt kiemelte, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően a biotermék előállítás folyamata a normál bio tanúsítási eljárás során is minden részletre kiterjedően szabályozott, ám ebben a projektben még a szokásosnál is szigorúbb feltételeket határoztunk meg, és kidolgoztuk az ennek megfelelő tételes terméktanúsítási eljárást. Ellenőreink vizsgálják a megtermelt és beszerzett alapanyagok eredetét, megfelelőségét, ott vannak az üzemben minden egyes főzéskor, a palackozást és a forgalmazást is ellenőrzik. A késztermék bevizsgálását a Corvinus Egyetem laboratóriuma végzi.

A palackok egyedi sorszámot kapnak, ami alapján egy internetes felületen keresztül a fogyasztó ellenőrizheti majd, hogy az adott palack milyen alapanyagokból, mikor készült, hol és mikor lett lepalackozva, és kinek mikor lett kiszállítva a főzdéből. Mind az alapanyagok, mind a késztermékek nyilvántartása minden részletre kiterjed. Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó előírások szerint az egészséges, GMO-mentes, nem csávázott (vegyszerekkel nem kezelt) vetőmagot erre alkalmas, egészséges talajba kell elvetni, ahol már legalább két éve ellenőrizzük a gazdálkodást és meggyőződtünk róla, hogy gyomirtót, gombaölőt, talajfertőtlenítőt) vegyszereket nem használtak – szögezte le a projekt egyik vezetője. A gazdálkodás tervezése során számos további feltételt kell még figyelembe venni. A projektvezető hangsúlyozta, a termőhelyre, a termőföldre meghatározott ökológiai gazdálkodási előírásokat a számos buktató miatt nem sokan tudják nagyüzemi körülmények között is betartani, alig néhány ökológiai nagyüzem működik Magyarországon. Ezek közül is kiemelkedik innovatív erejével, kapacitásával és felkészültségével a Körös-Maros Biofarm Kft. (KMB), így egyértelmű volt, hogy őket kerestük meg erre a feladatra – vont tanulságot a szakértő.

A 2008-as felkérésben megláttuk a kihívást, jóllehet mára mintegy 13 éve foglalkozunk ökológiai gazdálkodással. Egy ilyen ősi és tiszta, mégis erőteljes búzafajtával foglalkozni szép feladat, függetlenül attól, hogy termésátlaga 30-40 százaléka a mai fajtákénak – mondta el Ráki Zsolt, a KMB egyik tulajdonosa és vezetője. Az előírások szigorúsága nálunk megszokott, és ha az ember gondolkodása átáll az ökológiai gazdálkodásra, már nem is jelent problémát. Az alapanyag-termelés mellett a konzorciumon belül mi intézzük, szervezzük a gyártást és majd az értékesítést is. Előbbi Orgoványban zajlik, bérgyártásban, mert az Akpedó Kft. üzeme az, amely technikai színvonalában, rugalmas méreteivel és magas higiéniai sztenderdjeivel, valamint termékei minőségét figyelembe véve jó választásnak tűnt. A folyamat most jutott el oda, hogy az első adag sör palackokba kerülhessen, amely ízben, állagban is teljesíti a nemesítők és fejlesztők elvárásait. Az új termék előállítása mellett az is cél volt, hogy jó példát mutassunk a hasonló kezdeményezéseknek. Magyarországnak jelentős potenciálja van a biogazdálkodásban, amely nem szabad, hogy megálljon az alapanyagok szintjén. Erre jó példa ez a projekt, amelynek tapasztalatai alapján most már más bioélelmiszerek előállítása is ezt a módszertant követi.

Elem (mg/l)          Orgoványi alakor       Átlagos árpasör

Kalcium                         25                             16
Magnézium                   11                             58
Mangán                          0,22                          0,09
Kálium                        640                           385
Nátrium                        76                              35
Foszfor                       340                           250

 

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.